21.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 21.08.2024 - 21:50
Anna Espelt, enòloga i responsable del celler Espelt, a Vilajuïga, Alt Empordà, és un dels referents vinícoles d’aquest territori. Fa anys que treballa mirant d’entendre el terrer, les vinyes i les varietats pròpies per aconseguir vins de terrer profundament empordanesos. En aquest camí de coneixement, fa pocs anys que va engegar el seu projecte més personal: el Mas Marès, amb vinyes vora el mar, al parc natural del cap de Creus. És un projecte de vins que va més enllà, perquè és un projecte agroecològic de viticultura regenerativa, amb voluntat de crear un mosaic agrari en què les vinyes es barregin amb els suros, les pastures i les estepes i el conjunt sigui un ecosistema més madur, amb un augment de la biodiversitat: “Granits, tramuntana i vent de mar és la suma ideal per a fer vins ben mediterranis: complexos, intensos i delicats.”
Explica Anna Espelt: “Fa vint anys buscàvem un lloc per a plantar vinya que expressés el terrer de l’Empordà. Va ser en aquella època quan el meu pare va trobar la finca del Mas Marès. Era un terrer magnífic dins el parc natural del cap de Creus. Vam plantar vinya i els tècnics del parc ens van ajudar a concebre un projecte a partir d’allò que s’anomenen espais agraris d’alt valor natural. Espais amb més resiliència davant els incendis, amb més biodiversitat i menys erosió.” El projecte s’ha anat vinculant amb oportunitats diverses, com ara un pla per a la recuperació del xoriguer petit, la construcció d’una bassa per a amfibis o la col·laboració amb el CREAF i l’IRTA dins el projecte MidMacc, per a estudiar estratègies contra el canvi climàtic en muntanya mitjana.
Entre els vins que s’hi elaboren us proposem Cala Rostella, un vi de lledoner negre 100% (és el nom que pren la garnatxa a l’Empordà). L’anyada 2020 va donar un vi fresc, mediterrani, en què es troben la fruita vermella i les espècies.