Vi Acrollam blanc, la Mallorca més mediterrània

  • Un vi de Bàrbara Mesquida del celler Mesquida Mora, amb seu a Porreres (Mallorca) · Dins la sèrie ‘Cinc vins blancs catalans per a tastar aquest estiu’

VilaWeb
Montserrat Serra
04.08.2024 - 21:40
Actualització: 04.08.2024 - 21:55

Bàrbara Mesquida va estudiar filologia catalana a Barcelona. Provinent d’una família de vinyaters de Mallorca, sempre havia volgut dedicar-se a fer vi, i per això després va estudiar enologia. Però les coses es van precipitar i va haver de fer-se càrrec del projecte familiar vinícola el 2004, abans que no tenia previst. El 2012 un altre contratemps va fer que comencés el seu projecte més personal, Mesquida Mora. D’aleshores ençà, impulsa l’elaboració de vins ecològics i biodinàmics, una part sense sulfits, i amb el propòsit de treballar amb varietats autòctones. 

Us presentem el vi Acrollam, paraula que és Mallorca a l’inrevés, ideada per l’escriptor Biel Mesquida, que la utilitza com a títol d’un llibre d’històries breus, on narra una Mallorca que a poc a poc desapareix. Ens ho explica Bàrbara Mesquida, que volia jugar a fer un vi amb aquesta identificació: “He mirat de fer un vi amb varietats autòctones i que retrati aquest paisatge en el qual he nascut i m’he fet gran. Aquest és l’origen del nom del vi i en l’etiqueta hi ha la imatge d’una dona davant del mar, que estira la mà i no té por de les onades, que fa referència a un vi mediterrani, d’illa, fresc i amb la voluntat que il·lustri el fet de vèncer la por de tornar a començar en el meu cas, d’engegar el meu projecte, el meu celler fa dotze anys. I sempre amb aquesta idea de frescor i de mediterraneïtat. L’etiqueta també conté un mandala que vol recordar un poc el pas del temps, la circularitat, les estacions se segueixen i el fet que la vida és un cercle. I sempre intentem que sigui un cercle perfecte, per fer els millors vins que puguem.”

Continua Bàrbara Mesquida: “En l’aspecte més tècnic, és un vi fet amb premsal i giró, 50% de cada varietat. El premsal [també anomenat xarel·lo, pansa blanca, cartoixà] l’elaborem de tres maneres diferents: una part és una maceració amb les pells, un brisat, de vuit o deu dies amb el gra sencer, sense trepitjar-lo; després hi ha una part que és una maceració carbònica canònica i una tercera part que és premsat directe, igual que és premsat directe tota la varietat giró. Fem les fermentacions per separat i després fem l’assemblatge i una criança amb les mares en tines d’acer inoxidable, pràcticament fins Nadal, fent el battonage (moviment de les mares de baix cap a dalt). L’embotellem abans de la primavera. És un vi sense fusta, però a vegades la gent es pensa que en duu, perquè té aquest color més pujat, fruit de la fermentació amb les pells i també de la varietat giró, que té una pell amb força color. Jo destacaria la part mineral d’aquest vi, que sempre li trobem en boca, i la part salina, que li dóna el raïm d’una vinya, Son Vinater, pel camí de Felanitx. Acrollam és un vi gastronòmic, en el qual no hem d’esperar un esclat d’aromes, perquè entra discret, però es va obrint dins la boca i dins la copa. Un vi que vol posar dins la copa glops de Mallorca i de Mediterrani.”

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 05.08.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor