Veure i entendre el món, el World Press Photo torna a Barcelona

  • La mostra de fotoperiodisme exhibeix més d’un centenar d’imatges fins al 27 de maig al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

VilaWeb
Redacció
26.04.2018 - 17:00
Actualització: 26.04.2018 - 18:17

Tot just fa un parell de setmanes que se’n van anunciar els guanyadors i aquest cap de setmana el World Press Photo fa parada a Barcelona. Concretament, la mostra de fotoperiodisme més important del món es podrà veure al Centre de Cultura Contemporània fins al 27 de maig. D’aquesta manera, Barcelona es converteix en una de les primeres ciutats del món a exhibir l’exposició i en una de les poques a presentar els premis guanyadors del concurs de narrativa digital. Amb el lema ‘Veure i entendre’, l’exposició mostra treballs majoritàriament inèdits i ofereix la possibilitat d’accedir a històries sense manipulacions, enriquint els diferents punts de vista sobre l’actualitat.

El World Press Photo és una de les exposicions internacionals de fotoperiodisme més grans i prestigioses, i a Barcelona mostra centenars d’imatges. La més destacada és la guanyadora del concurs d’enguany, feta pel fotògraf Ronaldo Schemit a Veneçuela durant les protestes contra Nicolás Maduro el març del 2017. Hi apareix un jove manifestant, José Víctor Salazar Balza, corrent amb el cos en flames. El noi, que va sobreviure però té cremades de primer i segon grau, se li va encendre el cos a causa de l’explosió del dipòsit de combustible d’una moto.

A més de la fotografia de l’any, el World Press Photo també mostra les altres cinc imatges nominades i les premiades en vuit categories. Comptant-hi els primers i segons premis de les categories i les sèries, la mostra aplega en total mig centenar de les fotografies més rellevants de l’any 2017. Entre els temes més recurrents, destaquen la presa de la ciutat iraquiana de Mossul, les joves segrestades a Nigèria per Boko Haram, el genocidi rohingya de Myanmar i els atemptats de Londres.

Pel que fa a les categories, en la de temes contemporanis destaca una instantània de Jesco Denzel que tracta sobre la superpoblació de la ciutat nigeriana de Lagos i les nefastes conseqüències que té per al medi ambient. La guanyadora de notícies generals és una fotografia d’Ivor Prickett sobre la batalla de Mossul, i el premi a notícies d’última hora és una imatge presa a Las Vegas pocs minuts després del tiroteig al festival Route 91. Carla Kogelman va obtenir el primer premi de projectes fotogràfics a llarg termini amb una sèrie que explica la vida quotidiana dels infants de Waldviertel, una zona muntanyosa i aïllada d’Àustria.

Una de les imatges més impactants és la guanyadora de la categoria de medi ambient, que mostra el trasllat d’un rinoceront de Sud-àfrica a Botswana per a ser alliberat. En la categoria d’esports, la imatge guanyadora és obra d’Oliver Scarff, una fotografia en blanc i negre del Royal Shrovetide Football Match, un esport tradicional britànic que es practica des de l’Edat Mitjana. Finalment, el primer premi de la categoria de retrats explica la història de dues joves kosovars estableres a Suècia que són víctimes d’una misteriosa malaltia anomenada síndrome de la resignació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor