23.02.2018 - 02:00
Aquest cap de setmana, la Fira de l’Aixada omplirà un any més Manresa d’ambient medieval en el marc de la Festa de la Llum. L’activitat més destacada es farà a l’emblemàtic carrer del Balç, on s’oferirà de franc ‘Vestis‘, una mostra d’indumentària medieval dels segles XIII i XIV. A més, també s’han preparat diverses desfilades d’una passarel·la amb vestits de l’època, que es farà al tram central del carrer per un preu de 3 euros per persona.
La desfilada, un esdeveniment inèdit, es complementarà amb les explicacions d’historiadors experts que relataran el procés de confecció de les peces i en revelaran els secrets. Els assistents a la fira descobriran fragments de la vida quotidiana de l’Edat Mitjana i la diferenciació entre estaments a partir de la roba. Dissabte, de les 16.30 a les 19.30, se’n farà una desfilada cada hora. Diumenge, l’exhibició serà matinal, amb una passarel·la per hora entre les 11.30 i les 13.30.
Enguany, la Fira de l’Aixada té un pressupost de 90.000 euros, que s’ha invertit en aquesta exhibició de vestits però també en la recreació d’espais i oficis medievals i en nous espectacles. Durant tot el cap de setmana, Manresa s’engalanarà amb escuts i banderes medievals i els seus ciutadans es convertiran en artesans, alquimistes, mestres de gremis, joglars, nigromants i bruixes.
El parc de la Seu, la plaça Major, la plaça Gispert i la de Sant Ignasi Malalt seran els escenaris de les representacions ambientades en l’Edat Mitjana. Il Romanzo di Pietrina explica la història còmica d’una companyia de teatre italiana que arriba a Manresa per actuar en els entremesos de benvinguda del rei Pere III. El toc fosc el donarà De les cendres, una apreciació de la bruixeria de la dona zíngara, i l’apunt tradicional vindrà de la mà de Les Joglaresques i el senyor Ramon d’Olot.
Entre les novetats, hi ha la recuperació de l’espectacle històric a l’Aixada El relligador de llibres, una barreja de música, teatre, poesia i dansa jueus a càrrec del Col·lectiu de Jueus del Casal Cultural de Dansaires Manresans. En aquesta línia, el judaisme està molt present en la cultura popular de la fira, que també renovarà el tradicional enfrontament entre jueus i cristians (encarnats per dos grups de teatre de la ciutat).
A més, s’han incorporat tres nous actors per representar els papers més importants dels actes centrals de la Fira de l’Aixada com el seguici del bisbe de Vic. Àlex Gómez es posarà en la pell del bisbe, David Requena serà el degà de Manresa i Jordi Llussà representarà Tinet. En el paper del rei Pere III actuarà Sergi Gamisans, i Irene Mas farà de la reina Maria de Navarra.
El rei Carles II va concedir la Fira de l’Aixada l’any 1686, però no es va establir en la modernitat fins a la seva recuperació l’any 1998 per la Festa de la Llum. Aquest esdeveniment, celebrat el 21 de febrer, commemora el misteri d’una llum de Montserrat que va entrar a l’església del Carme ara fa uns 650 anys.