“Moro de merda, et rebentaré el cap”: investiguen policies de Cornellà per una agressió racista

  • Una patrulla de la policia local va atonyinar un jove a la sortida de la discoteca i el va deixar sagnant a terra · És un dels casos que recull l'informe anual de violència institucional d'Irídia

VilaWeb
Arnau Lleonart
13.04.2023 - 12:02
Actualització: 13.04.2023 - 16:02

Cinc agents de la Guàrdia Urbana de Cornellà són investigats per l’agressió racista a un jove a la sortida d’una discoteca. El 24 d’octubre de l’any passat el jove i un amic van ser interpel·lats pels agents de policia, que els van demanar la identificació. Quan en va demanar el motiu, un dels agents li va dir: “Moro de merda, tu no ets per allà? Vés a prendre pel cul, et rebentaré el cap.” Tot seguit, va clavar-li un cop de puny a la boca i li va fer saltar una dent. Arran de l’agressió, el jove va demanar repetidament per què l’havien colpejat mentre mirava d’enregistrar l’escena amb el telèfon mòbil. El mateix agent que li havia donat el cop de puny li va prendre el telèfon, obeint les ordres d’un altre policia, i després van continuar colpejant-lo entre tres policies mentre no cessaven els insults racistes.

Mentre el noi era a terra, l’agent que havia donat l’ordre de prendre-li el telèfon va esborrar el vídeo que havia pogut enregistrar, tot i que més tard el noi el va poder recuperar de la paperera del telèfon. Gràcies a aquest vídeo s’han pogut identificar els agents i això ha facilitat que fossin encausats pels delictes de lesions i obstrucció a la justícia amb agreujant de discriminació per racisme. La víctima, els policies i un testimoni ja han declarat al jutjat, i ara el jutge espera l’informe forense de les agressions.

Mentre passava l’agressió, dos agents de policia que havien arribat a peu al lloc dels fets i un quart que també va sortir del cotxe de policia van retenir l’amic de la víctima i van evitar que també ho enregistrés amb el telèfon mòbil. Quan els policies se’n van anar van deixar el jove sagnant a terra. Ell va trucar al 112 i va demanar assistència mèdica i policíaca. Hi van acudir els Mossos d’Esquadra i una ambulància.

Aquest cas és un dels que apareixen a l’Informe sobre violència institucional 2022 d’Irídia, que s’ha presentat avui. Hi ha participat el jove agredit, que ha explicat el cas tal com el va viure. Vegeu-ho a continuació:

El racisme en les intervencions policíaques és un dels eixos de l’informe. D’ençà que es va crear el Servei d’Atenció i Denúncia davant Situacions de Violència Institucional (SAIDAVI), l’any 2016, Irídia ha dut la representació legal en 96 casos, dels quals pràcticament la meitat (45,8%) eren per actuacions contra persones nascudes fora de l’estat espanyol. Aquests casos es caracteritzen per una desproporció de l’actuació policíaca, un inici amb motivació racista després d’una identificació pel perfil ètnic o racial, i per comentaris i vexacions racistes. Irídia identifica dos elements que desencadenen la situació de violència: d’una banda, el fet de no creure allò que diu el ciutadà; i, d’una altra, l’associació d’una persona amb un fet delictiu a causa del seu perfil ètnic o racial.

Aquesta denegació de la veracitat va fer que a un jove que li havien robat el telèfon mòbil a la rambla de Barcelona, però que va poder atrapar el lladre i recuperar-lo, fos confós per agents de la Guàrdia Urbana, que el van considerar lladre a ell i van agredir-lo fins al punt de fracturar-li el cúbit del braç esquerre. Els fets van passar el 30 d’agost a la matinada, quan dos individus van robar-li el mòbil amb violència. Uns quants carrers més enllà va poder recuperar el telèfon i quan va veure quatre agents de la Guàrdia Urbana va pensar que el podrien ajudar, però en compte d’això van treure el bastó policíac extensible i, sense fer cas del noi –que deia que li havien volgut robar–, ni mirar d’esbrinar què havia passat, van colpejar-lo repetidament a les cames i als braços. Després, el van llançar a terra i el van retenir arrepenjant-li el genoll a l’esquena, mentre li prenien el telèfon mòbil acabat de recuperar. L’home denuncia que si hagués estat blanc els policies no haurien dubtat de la seva versió ni l’haurien agredit d’aquella manera.

Irídia també destaca l’impacte psicosocial que el racisme policíac té en les víctimes, que perceben que no són ciutadans de ple dret. L’atenció psicològica necessària per a reparar el dany sovint es prolonga, i l’impacte s’agreuja si els fets resten impunes o si durant el procés judicial no es dóna validesa al relat de la víctima.

A més, Irídia denuncia que en tan sols 11 casos dels 57 encara oberts s’ha fet alguna investigació interna de la policia. Però en cap dels casos aquesta investigació no ha acabat amb la identificació dels autors concrets del fet denunciat que no haguessin estat identificats prèviament. També diu que només en 2 casos la fiscalia ha tingut un paper proactiu per fomentar la investigació o acusació, i que en 28 ha tingut un rol contrari a la pràctica d’una investigació exhaustiva i eficaç. En la resta de casos, diu que hi ha tingut un paper inactiu.

A banda, en 28 d’aquests casos la investigació s’ha arxivat o s’ha volgut tramitar com a delicte lleu abans de fer totes les diligències d’investigació previstes. Irídia ha aconseguit en 15 ocasions que el procés continués gràcies al fet de presentar-hi recurs, i en 4 la justícia encara no ha decidit.

 

En un primer moment aquest article parlava de sis policies encausats, però realment en són cinc. Demanem disculpes per la confusió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor