08.06.2020 - 19:33
|
Actualització: 08.06.2020 - 23:13
La polèmica per l’adjudicació a Ferrovial ha obert un nou enfrontament al govern entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Fonts de la Presidència han assegurat que el cap de l’executiu, Quim Torra, va instar abans-d’ahir el vice-president Pere Aragonès i la consellera de Salut Alba Vergés a desfer el contracte amb l’empresa, a qui s’ha encarregat a dit que rastregi els contactes de pacients amb coronavirus. En canvi, fonts de Vice-presidència ho contradiuen, i neguen cap conversa entre Torra, Aragonès i Vergés en què el president reclamés d’anul·lar el contracte. Aquest matí ho ha avançat el diari Ara, i més tard ho ha confirmat l’Agència Catalana de Notícies.
Avui la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha demanat que s’escolti la comunitat mèdica, que aquest cap de setmana ha manifestat amb contundència el rebuig a la decisió d’encarregar a una filial de Ferrovial el seguiment dels contagis. ‘Demano que els escoltem, en parlem i, si cal, modifiquem el que hàgim de modificar’, ha dit en una entrevista a la Cadena Ser Catalunya. A més, ha assegurat que la decisió ha estat de Salut i que tècnicament és una ampliació del contracte que ja era vigent, perquè la mateixa empresa s’encarregués del servei d’atenció del 061.
A migdia, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha respost a Budó: ‘En l’àmbit de la gestió pública, des d’ERC no acceptarem lliçons de ningú.’ Vilalta ha justificat l’adjudicació adduint que el govern havia hagut de fer contractes urgentment a causa de l’emergència sanitària, però considera que s’ha fet correctament i d’acord amb la llei. Així i tot, ha reconegut que s’havia de canviar el contracte i ha explicat que Salut i la Generalitat treballen perquè el govern gestioni públicament els rastreigs. Ho han confirmat fonts del departament aquest vespre: ‘Es treballa per revertir el contracte i tenir una alternativa millor tan aviat com sigui possible.’
La CUP durà l’adjudicació al parlament
La controvèrsia amb Ferrovial també ha aprofundit les discrepàncies amb la CUP, que vol que el parlament insti el govern a rescindir immediatament el contracte. Ho proposa en una moció que es debatrà i votarà al pròxim ple de la cambra, la setmana entrant. La moció també exigeix que abans d’un mes l’executiu presenti a tots els grups una proposta de modificació pressupostària amb l’objectiu de ‘fomentar l’economia social i cooperativa’ i ‘posar fi a les privatitzacions que degraden la qualitat del servei’. La CUP critica que durant la pandèmia el govern hagi aprovat decrets i resolucions que ‘s’escapen del control parlamentari i que es continuï prioritzant i fomentant el negoci privat de les emergències mèdiques’.
Les crítiques i la indignació del món sanitari
Tan bon punt es va saber la notícia, aquest cap de setmana, el Col·legi de Metges de Barcelona i el sindicat Infermeres de Catalunya ja van demanar a la conselleria de Salut que anul·lés l’adjudicació, feta a dit, amb un valor de 17.690.169,02 milions d’euros, i els mecanismes de contractació de la qual són emparats per les mesures urgents que preveu l’estat d’alarma. El sindicat Metges de Catalunya (MC) ha exigit a Salut que rectifiqui la decisió, que considera indecent, i demana al govern que inverteixi ‘fins al darrer euro del seu raquític pressupost sanitari’ al sistema de salut públic.
Metges i infermers protesten contra un contracte milionari del Departament de Salut amb Ferrovial