Verònica Cantó: “Ensenyar una llengua no és memoritzar regles gramaticals”

VilaWeb

Redacció

10.06.2016 - 06:00
Actualització: 05.07.2016 - 18:11

Autora: Pepa Úbeda

Entrevistem Verònica Cantó, professora, filòloga i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La seva trajectòria sempre ha estat lligada al coneixement del valencià, i al foment del seu ús i normalització en la societat. Sota aquest objectiu s’emmarca la seva tasca com a directora de publicacions de l’editorial Marfil, la presidència de l’Associació d’Editors del País Valencià (1999 – 2002), i els seus anys com a acadèmica de la llengua.

En llegir el vostre CV allò que primer em cridà l’atenció és la diversitat d’activitats que heu desenvolupat relacionades amb la nostra llengua. En quin àmbit us sentiu més a gust?
Pot ser en tots alhora, perquè, tant des del punt de vista educatiu com en l’edició de textos, com a autora de materials i, en les tasques institucionals, com a secretària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, sempre hi ha un nexe comú que és el treball per la nostra llengua. És com intentar assolir un mateix objectiu des de perspectives diferents.

Quina era la vostra responsabilitat com a Arxivera de l’Arxiu Patrimonial de la Junta de Festes de Moros i Cristians de Cocentaina?
Fonamentalment, consistia a catalogar el fons bibliogràfic i fer el buidatge de les diferents obres des del punt de vista temàtic, cronològic i d’autoria.

La vostra dedicació al món editorial ve de llarg. Podríeu parlar-nos-en?
Vaig arribar al món editorial des de l’ensenyament l’any 1989, quan se’m va oferir la possibilitat d’assumir la direcció de publicacions de l’Editorial Marfil d’Alcoi. Per a mi era tot un repte. La veritat és que el procés d’aprenentatge del sector editorial i tot el que comporta va ser molt intens i força  apassionant. Vaig estar 17 anys al front de l’editorial i, sincerament, crec que va significar una de les etapes més enriquidores de la meua vida professional i també personal. Al meu parer, quan una persona és editora ho és de per vida. Jo no m’he desvinculat mai del món editorial. El verí dels llibres no té cap vacuna possible.

Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu, fent clic aquí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor