20.07.2024 - 21:40
|
Actualització: 20.07.2024 - 21:47
Aquests dies les vinyes han començat a verolar. És un moment emocionant i també molt important per a les plantes, perquè és quan els raïms comencen a canviar de color, comencen a tenir verol, comencen a prendre el color de la maduresa. Si és un raïm blanc, el color verd tomba cap a un bonic color groguenc que pot arribar a ser daurat; si és un raïm negre, el color verd passa per un primer estadi rogent, vermell clar per a anar adquirint una tonalitat blava moradenca. Hi ha varietats més primerenques, que canvien el color abans, com l’ull de llebre i la Sant Jaume. I algunes altres que van més endarrerides, com el sumoll. Aquest moment de l’expressió de la maduració és també un dels més importants del cicle de la vinya, perquè el raïm entra en una fase més protegida, més segura. I en aquesta afirmació no incloem, és clar, l’acció de senglars, tudons, cabirols, que no formen part de la planta, sinó que són elements externs, que recordem que fan estralls.
En aquest moment ens ha semblat que estaria bé saber com els pagesos i viticultors es preparen per a la verema, n’endevinen l’evolució i projecten els desigs de convertir aquesta verema en una anyada de qualitat. Amb aquesta intenció, hem parlat amb tres propietaris de cellers de quatre zones vinícoles diferents. Ací en teniu les reflexions.
A la Terra Alta ha continuat plovent massa poc, però ha plogut més que l’any passat. Núria Altés, del celler Herència Altés de Batea, és encara prudent a l’hora de parlar de la verema d’enguany i recorda la dita “no diguis blat fins que no és al sac i ben lligat”. Ens explica: “El mes de març i abril a la Terra Alta va ploure molt poquet. Ara, al juny, quan la planta encara es trobava en creixement, va ploure més i això li va donar un vigor que necessitava. Entre l’abril i el juny han caigut uns vuitanta litres i això ha fet que les plantes es recuperin. Penseu que les nostres vinyes no tenen suport de reg. Nosaltres augurem una collita una mica més abundant que l’any passat, si les coses van com fins ara. L’any passat, respecte del 2022, vam fer una baixada de producció del 13% aproximadament, i creiem que enguany aquest 13% perdut es podria recuperar. Augurem una bona campanya, l’estat sanitari de moment és perfecte, però sempre ho posem tot entre cometes. Finalment, pel que fa a les tendències del mercat, veiem un clar augment dels vins blancs en comparació amb els negres.”
Jordi Arnan, pagès i copropietari del celler Pardas, a Torrelavit, al Penedès, l’any passat ens va explicar la verema de la sequera, les dificultats de veremar tres anys seguits sense pluja i el drama de veure morir molts ceps. Com afronta aquest any?: “No sabem com anirà la verema d’enguany fins que no s’acabi. No et podré dir quin dia la començarem fins que ho fem, tot i que penso que serà entre el 12, 13 o 14 d’agost. Encara que aquells que fan escumosos amb pinot noir o chardonnay començaran deu dies abans. El fet més important d’enguany, sens dubte, és la sequera que arrossegàvem, brutal. En aquest context es va veure molt condicionada la poda d’hivern, que en general va ser curta, bastant trista (tenim poca fusta per a podar), per a salvar la planta. A mitjan abril i a final d’abril vam començar a veure la llum, perquè va començar a ploure d’una manera continuada i vam sortir una mica de la sequera. A causa del tipus de poda, les vinyes enguany són boniques, vistes de lluny; són vigoroses, perquè s’han recuperat pel que fa a la vegetació i, en general fan goig.”
Continua Arnan: “Ha estat una primavera de molta molta feina, perquè les pluges continuades ens han obligat a fer un seguit de tractaments, treure l’herba… I com que ja anem sempre prou de bòlit… Ha estat una primavera exigent, que ja està bé. I avui aquesta calor és bona perquè verolem i la planta encara no s’ha aturat. Pel que fa a la producció, hi ha un equilibri molt bonic entre la quantitat de fulla i la quantitat de raïm. Això té a veure amb el fet que vam podar curt i en general la planta ha fet poc raïm o un raïm petit, depenent de les varietats. En el cas del xarel·lo, podar curt vol dir que es farà poc raïm, perquè els primers borrons no són productius. Però en general fa goig. Respirem. Ara tot dependrà del que faci d’aquí fins a la verema i dependrà de les diverses varietats. L’ideal seria que el 6, 8 o 10 d’agost fes una pluja fina i maca d’uns 20 o 25 litres i això seria per a encendre un castell de focs, perquè podria ser una bona anyada.”
L’enòleg i propietari del celler Alta Alella, Josep Maria Pujol-Busquets, davant la mar del Maresme, entre Alella i Tiana, és contundent: “En aquest moment, nosaltres podem dir que tenim una sanitat boníssima, que tenim una quantitat correcta, tot i que no arribarem a la normalitat, i que ha estat una grandíssima anyada per a les vinyes que acabem de plantar o hem plantat de fa poc. És molt important que aquestes vinyes joves hagin fet fulla, que aquesta fulla treballi. Ha estat un any excepcionalment bo per a plantar vinya. A la nostra zona han caigut enguany més de tres-cents litres. Estem meravellosament bé. Ara, tenim vinyes velles amb ceps morts. La sequera d’aquests tres anys ha fet mal.”
Per què en aquest context de sequera les vinyes velles han patit més que les joves? Respon Pujol-Busquets: “Perquè la vinya vella l’arrel la té molt avall i trobava la capa freàtica d’aigua, que sempre n’hi havia, però que ara s’ha acabat. En canvi, no té l’arrel petita de sobre, que és la que capta les humitats i la poca pluja que havia caigut.” Quan començareu a veremar? “Jo crec que anirem una mica més tard que l’any passat, que vam començar a final de juliol. Diria que començarem la segona setmana d’agost. D’aquí a més de tres setmanes i menys d’un mes. Però ja ho veurem, perquè tot canvia molt cada dia.”