Catalunya obre noves cites per a vaccinar-se contra la verola del simi

  • La vaccinació es farà a la Fira de Barcelona i de moment es restringeix a qui tingui múltiples parelles sexuals, participi en sessions de sexe amb drogues o tingui infeccions de transmissió sexual habitualment

VilaWeb

Redacció

12.09.2022 - 15:52
Actualització: 12.09.2022 - 18:37

El Departament de Salut de Catalunya ha activat aquest migdia el portal vacunaverola.gencat.cat per a demanar hora per a rebre el vaccí contra la verola del simi a la Fira de Barcelona, però poques hores després, qui ho provava es trobava un missatge que deia que s’havien acabat totes les hores disponibles. Tanmateix, ara ja torna a ser possible de demanar-ne. Segons que han explicat fonts de Salut a VilaWeb, l’oferta de cites per a vaccinar-se varia segons la demanda, motiu pel qual havia deixat d’estar disponible.

Catalunya ha rebut 1.643 dosis de les 5.300 dosis que el govern espanyol ha rebut de la Unió Europea. A causa del baix nombre de dosis que s’han posat a disposició, s’han restringit els vaccins a les persones que tenen relacions sexuals considerades d’alt risc: amb múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals i infeccions de transmissió sexual habituals, entre més. És previst que en les setmanes vinents el govern espanyol rebi de la Unió Europea vora 7.000 dosis més del vaccí.

El punt de vaccinació a la Fira de Barcelona s’afegeix als divuit centres hospitalaris i punts de referència de malalties de transmissió sexual de Catalunya ja operatius. La vaccinació de la verola del simi va dirigida a més grans de divuit anys que no hagin passat amb anterioritat la malaltia, no hagin estat contacte estret d’un cas positiu els deu dies previs a la vaccinació, no hagin rebut cap altre vaccí contra la verola i que no presentin cap simptomatologia en el moment de vaccinar-se. Les persones que presentin simptomatologia relacionada amb la malaltia han de posar-se en contacte amb un professional sanitari.

Fins al 8 de setembre, a Catalunya s’han administrat 2.838 dosis del vaccí, sempre havent demanat hora en alguns dels centres. Des d’aquesta setmana, els vaccins s’administren, majoritàriament, per via intradèrmica.

Catalunya ha habilitat una pàgina web per demanar cita

Catalunya és l’únic territori del país on s’ha obert una pàgina web perquè qui ho vulgui pugui demanar de vaccinar-se. Al País Valencià i les Illes, per contra, és l’administració qui s’adreça als ciutadans que considera que poden estar interessats en el vaccí, normalment perquè participen en programes de profilaxi preexposició (PrEP) per al VIH, cosa que fan servir per a equiparar el perfil amb els susceptibles a contagiar-se de la verola del simi.

Dos mil casos de verola del simi confirmats a Catalunya

Fins al 9 de setembre, s’han notificat a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) 2.889 possibles casos de verola del simi. D’aquests, de moment n’hi ha 2.042 de confirmats.

La majoria dels casos confirmats són homes entre 20 anys i 60 que van començar a tenir símptomes entre el 5 de maig i el 2 de setembre. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s’han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, i en la major part dels casos també s’han presentat en altres localitzacions. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que a vegades han requerit hospitalització i ja estan donats d’alta.

Al País Valencià, segons dades de la Conselleria de Sanitat, la setmana passada es van registrar 16 nous casos. En total, n’hi hauria 489. A les Illes, n’hi hauria 201.

El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals, majoritàriament, i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor