17.09.2022 - 09:48
|
Actualització: 17.09.2022 - 11:33
El cap de la unitat de VIH-Sida de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, creu que la corba epidemiològica de la verola del simi va clarament en descens. Ho ha dit en una entrevista al pòdcast Filling de sink de Catalan News. Tanmateix, ha recordat que el precedent de malalties com ara el coronavirus aconsella de ser prudent a l’hora de fer pronòstics epidemiològics.
Actualment, el centre atén unes mil cinc-centes persones amb relacions sexuals de risc que reben la profilaxi de pre-exposició (PrEP) per a evitar que puguin desenvolupar la malaltia.
Mallolas recorda que no cal tenir relacions sexuals per a encomanar-se de la verola del simi, però admet que els qui tenen moltes relacions socials i sexuals tenen més possibilitats d’infectar-se. Un dels col·lectius de més risc –diu– és el dels qui prenen drogues en el context de les relacionals sexuals –pràctica anomenada popularment chemsex–, que també tenen sovint malalties de transmissió sexual.
Mallolas reconeix que aquest fenomen és d’allò més complex i que té una transcendència que va més enllà de la verola del simi. “Les persones que fan servir drogues en aquest context poden desenvolupar problemes físics, psicològics i diverses infeccions”. I precisa: “És un col·lectiu amb un alt risc de tenir verola del mico, no al revés.”
Quant a les mesures de control epidemiològic, Mallolas se centra en la prevenció. Diu que d’ençà del 2018 les anàlisis de noves infeccions en persones que atenen a l’hospital ha anat disminuint progressivament: “La PrEP ha ajudat a evitar entre un 40% i un 50% de les noves infeccions al nostre territori.”