09.08.2022 - 02:00
El 39% dels pacients de verola del simi necessita tractament mèdic per complicacions de la malaltia que van més enllà dels símptomes descrits al començament: erupció i crostes a la pell, febre, mal de cap, cruiximent, mal d’esquena, esgarrifances i esgotament. Un estudi de l’Hospital Germans Trias i Pujol – Fundació Lluita contra les Infeccions (abans Fundació Lluita contra la Sida), l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid conclou que el contacte pell amb pell durant les relacions sexuals és el factor més habitual de transmissió de la verola del simi i exposa que s’han trobat freqüentment manifestacions atípiques de la malaltia i complicacions diferents de les descrites fins ara.
L’estudi, publicat a la revista especialitzada The Lancet, ha observat l’evolució clínica de 181 casos confirmats de la verola del simi, 175 dels quals són homes (el 98% del total), 166 dels quals diuen que mantenen relacions sexuals amb homes. L’estudi mostra les característiques clíniques que ja s’havien vist en estudis anteriors, com ara lesions a la pell, el 78% a la regió anogenital i el 43% a la zona de la boca.
Tanmateix, el fet que la mostra de pacients analitzada sigui més gran ha permès de veure que el 25% dels malalts van desenvolupar proctitis, una inflamació al recte que pot causar dolor, diarrea, sagnat, secreció i sensació continua d’haver d’anar de ventre. L’11% van tenir úlceres a les amígdales, el 8% edemes al penis i el 3% abscessos en uns quants punts del cos. El 39% dels pacients va necessitar atenció sanitària, fonamentalment per a reduir el dolor associat a les manifestacions descrites, i tres pacients van haver de ser ingressats per complicacions d’aquestes manifestacions.
Arran d’aquest descobriment, els investigadors conclouen que els metges han de sospitar sovint que un pacient amb aquests símptomes pugui tenir la verola del simi, especialment en pacients que viuen en àrees amb una transmissió gran de la malaltia o que hi puguin estar potencialment exposats. Específicament, l’estudi exposa que la proctitis s’ha manifestat en pacients que havien tingut relacions sexuals anals com a receptors.
La investigació també ha trobat que hi ha molta més càrrega viral en les mostres preses directament de les lesions que no pas en les extretes de la faríngia, cosa que apunta que la infecció per via aèria és menys significativa que no pas la infecció per contacte directe, com ara les relacions sexuals. Per això demanen que s’investigui més la via de transmissió de la malaltia, que es determini si la transmissió respiratòria és viable i, en conseqüència, s’adeqüi l’aïllament respiratori dels pacients.
Finalment, els investigadors han vist que la durada mitjana del període d’incubació de la verola del simi és de set dies. Per això creuen que pot ser més eficaç que els grups d’alt risc es vaccinin abans de l’exposició que no pas que es faci després, com a eina de control de la infecció.