Vera, l’operadora en català que s’expandeix des de la Catalunya Central

  • Vera és el darrer projecte que opta per connectar Catalunya en català · En parlem amb el conseller delegat, Marc Mundó

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
30.03.2023 - 21:40
Actualització: 31.03.2023 - 11:17

Vera és, d’ençà d’aquest febrer, el nou operador de telecomunicacions del mercat català. La companyia, ara com ara, opera en una quinzena de comarques, però el projecte pretén abastar –en català– tot el Principat els anys vinents.

Fruit de la fusió de tres operadores

Vera és el fruit de la fusió de tres operadores nascudes durant la dècada proppassada a la Catalunya Central: Iguana, amb seu a Igualada (Anoia); Goufone, amb seu a Gurb (Osona); i Soom, amb seu a Manresa (Bages).

Diu també que el projecte neix amb un objectiu doble: per una banda, oferir solucions de connectivitat –tant per línia telefònica com per fibra òptica– en àrees rurals en què la connexió encara avui no és òptima; i, per una altra, oferir una alternativa a les grans operadores quant a atenció i servei al client.

Ara com ara, Vera té xarxa pròpia en quinze comarques i cobertura –gràcies a uns altres operadors de xarxa neutra– a bona part de la resta. La previsió de la companyia, que ara mateix pot abastar unes 350.000 famílies, és arribar “pràcticament a tot el territori català” amb xarxa pròpia l’any 2027, segons que explica en declaracions a VilaWeb el conseller delegat Marc Mundó.

Prioritat al català

Per a Mundó, la qüestió de la xarxa pròpia és clau perquè lliga amb l’altra gran missió de Vera: l’atenció al client. “Tenir xarxa pròpia no solament ens permet de donar solucions al territori –i també a la Catalunya més rural–, sinó que a més ens acosta a la gent a qui prestem servei: amb una primera trucada, fem que la gent sigui capaç de resoldre la incidència o bé donar-nos una idea molt detallada de què passa i, si cal, hi desplacem tècnics ràpidament”, explica.

En relació amb això, un punt clau –i més encara en el sector de les telecomunicacions– és la qüestió de la llengua. “Nosaltres, per defecte, atenem en català, i el 95% de les trucades que rebem les atenem al nostre centre de trucades, que ara tenim distribuït entre Gurb, Igualada i Mataró. Per al client, això és molt important”, diu.

L’energia verda, l’altre puntal de Vera

El negoci de Vera, tanmateix, no es restringeix a l’àmbit de les telecomunicacions. La companyia també ofereix serveis d’instal·lació i comercialització d‘energia fotovoltaica. “Nosaltres veiem moltes semblances entre les telecomunicacions i l’energia”, diu Mundó. Si l’expansió de la infrastructura de telecomunicacions reflecteix l’opció creixent per la digitalització, l’energia verda respon a una altra de les grans qüestions que marcaran agenda a Catalunya aquests anys vinents: la transició energètica.

“Que la generació d’energia neta al territori és a l’ordre del dia és evident, i a Vera creiem que podem fer-hi la nostra aportació ajuntant el servei de comercialització amb el d’instal·lació de plaques”, diu. “L’objectiu –afegeix– és que tothom pugui generar-se la seva energia i ser una mica més lliure, que ens puguem desfer d’aquesta dependència de l’exterior.”

El mercat català, com més va més concentrat

A més gran escala, l’emergència de Vera és la confirmació definitiva d’una tendència cap a la concentració que fa anys que s’observa en el sector de les telecomunicacions català, antigament caracteritzat per l’atomització. “Al mercat hi ha una competència molt bèstia, i les grans operadores lluiten aferrissadament per endur-se els clients. En aquest context, vèiem que si no érem capaços d’unir-nos i fer un operador més gran a escala catalana, segurament ens costaria molt de trobar un forat en aquest mercat més competitiu”, explica Mundó. I afegeix: “El fet d’unir-nos fa que ara puguem tenir un volum suficient de clients per a competir en aquest mercat i fer front als gegants del sector. Si no, seria molt difícil de bastir una alternativa catalana d’èxit en el sector de les telecomunicacions,”

Un altre actor que evidencia la concentració creixent del mercat català és Parlem Telecom, que el desembre proppassat va adquirir Xartic, amb seu a Olot; Wicat, que dóna servei al Pallars i l’Alta Ribagorça; i Fibrotel, amb seu a València.

Parlem, precisament, sembla el projecte amb què Vera comparteix més característiques: ambdues operadores preuen la proximitat, ambdues abasten el mercat català i ambdues prioritzen l’ús de la llengua. També sembla suggerir-ho la pàgina web de la companyia, on es pot llegir el lema “Nosaltres som més de parlar que de fer”. Mundó, tanmateix, defuig qualsevol paral·lelisme: “Parlem és un competidor més que tenim, i segurament s’associa una mica més a nosaltres perquè l’àmbit territorial és similar. Però, vaja, no crec que hi hagi res més en aquest sentit”, acaba dient.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor