Veneçuela.- Més de vuit milions de veneçolans elegeixen l’Assemblea Constituent enmig de la violència

  • La jornada electoral se salda amb almenys deu morts pels enfrontaments entre 'chavistes' i opositors

VilaWeb
Redacció
31.07.2017 - 10:00

La jornada electoral se salda amb almenys deu morts pels enfrontaments entre ‘chavistes’ i opositors

CARACAS, 31 (EUROPA PRESS)

Més de vuit milions de persones han participat en les eleccions a l’Assemblea Constituent que s’ha celebrat aquest diumenge a Veneçuela, segons dades del Consell Nacional Electoral (CNE) que han estat interpretats com una “victòria” pel president del país, Nicolás Maduro, malgrat que la votació ha transcorregut enmig de nous enfrontaments que han deixat almenys deu morts.

Uns 19,4 milions de veneçolans estaven cridats a les urnes per elegir 537 dels 545 membres que conformen l’Assemblea Constituent amb el mandat de redactar una nova Carta Magna que retorni la pau social a Veneçuela, després d’una nova onada de violència que ha deixat més de cent morts i milers de detinguts des del passat mes d’abril, quan van començar les protestes contra Maduro per la seva ingerència en els altres poders de l’Estat.

La clau d’aquests comicis era la participació, ja que la Mesa de Unidad Democràtica (MUD) –coalició opositora– no ha presentat candidats amb la intenció de boicotejar un procés electoral que considera un “frau”. Així, els més de 6.000 aspirants a aconseguir un escó a l’Assemblea Constituent procedien íntegrament de les files ‘chavistes’.

La presidenta del CNE, Tibisay Lucena, ha comparegut en roda de premsa per anunciar que la participació s’ha situat en el 41,5 per cent, la qual cosa equival a 8.089.320 vots, una xifra molt per sobre de l’esperada que, de fet, ha obligat les autoritats electorals a prorrogar l’horari de funcionament dels centres de votació.

Aquestes dades han millorat l’afluència a les urnes del passat 16 de juliol, quan la MUD va celebrar un referèndum perquè els veneçolans expressessin el seu rebuig a l’Assemblea Constituent. Llavors, l’oposició va estimar en 7,2 milions els participants, per sota del repunt dels 7,7 milions que va assolir l’aliança dissident en les eleccions parlamentàries del 2015.

La participació hauria millorat fins i tot el rècord personal de Maduro, que en les eleccions presidencials del 2013 va ser elegit amb 7,5 milions de vots. “És la votació més gran que hagi tret la Revolució (Bolivariana) en tota la història electoral. Qui tingui ulls que vegi i qui tingui sentits que senti”, ha destacat des de la Plaça de Bolívar de Caracas.

Maduro ha subratllat que el ‘chavisme’ ha obtingut “vuit milions llargs de vots enmig de les amenaces” dels seus veïns regionals. “El poble ha donat una lliçó de coratge, de valentia. El que hem vist avui és admirable”, ha emfatitzat, en declaracions recollides per la premsa veneçolana.

En la mateixa línia, Lucena ha considerat que, si bé “ha estat una elecció extraordinària, inusual, diferent”, “el balanç és extremadament positiu, perquè ha guanyat la pau, ha guanyat Veneçuela”. “Malgrat la violència, malgrat les amenaces, els veneçolans han pogut expressar-se”, ha valorat.

DADES CONTRADICTÒRIES

La MUD, per la seva banda, ha rebutjat les dades ofertes pel CNE. El diputat opositor Henry Ramos Allup ha assegurat en un vídeo difós per Facebook que l’abstenció s’ha situat en el 88 per cent, per la qual cosa només haurien participat 2,48 milions de veneçolans.

A més, la coalició opositora ha denunciat la violència que ha marcat la jornada electoral. D’acord amb els càlculs de la MUD, un total de 16 persones han mort. No obstant això, el Ministeri Públic només ha confirmat deu morts i l’oficialisme ha negat que s’hagin produït víctimes mortals.

La MUD ha continuat aquest diumenge amb la seva agenda de protestes. A Caracas, els seus simpatitzants han protagonitzat una marxa sobre l’autopista Francisco Fajardo i han aixecat barricades incendiades per impedir l’accés als centres de votació, la qual cosa ha suscitat la resposta de les forces de seguretat donant lloc a nous xocs.

Ja de matinada, un cop tancats els col·legis electorals, la violència ha continuat per la intervenció dels anomenats ‘col·lectius’, grups de civils armats que la MUD vincula al ‘chavisme’, que s’han enfrontat als opositors que seguien als carrers.

El governador de Miranda, Henrique Capriles, ha avançat que aquest dilluns reprendran “la lluita”. “Demà a partir del migdia hi haurà una jornada de protesta a tot el país contra la massacre que ha passat aquest diumenge” i a les 17:00 (hora local) començaran els actes commemoratius per les víctimes d’aquest 30 de juliol, ha detallat.

ASSEMBLEA CONSTITUENT

El regidor estatal també ha instat els seguidors de la MUD a mobilitzar-se cap a Caracas per participar en “la manifestació més gran, que es farà el dia de la instal·lació de l’Assemblea Constituent”, la qual cosa està prevista per a aquesta mateixa setmana, d’acord amb Maduro.

Maduro pretén comparèixer davant l’Assemblea Constituent quan comenci la seva marxa “per reconèixer el seu poder plenipotenciari originari i posar-me al seu servei i ordre”. “Ningú no està per sobre del poder originari”, ha recalcat l’inquilí del Palau de Miraflores.

Dels 545 membres que la componen, aquest diumenge només se n’han elegit 537. Encara queden els vuit representants indígenes, que sortiran de les “assemblees generals” que se celebraran l’1 d’agost a tres regions de Veneçuela –sud, orient i occident– conforme “a les seves tradicions i costums ancestrals”.

Entre els noms que han estat elegits aquest diumenge destaquen la primera dama, Cilia Flores; el primer vicepresident del governant Partido Socialista Unido de Veneçuela (PSUV), Diosdado Cabello; l’exministra de Relacions Exteriors Delcy Rodríguez; i la ministra d’Assumptes Penitenciaris, Iris Varela.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor