Veneçuela.- Leopoldo López diu que els militars de Veneçuela “tenen el dret i el deure de rebel·lar-se”

  • El líder opositor veneçolà Leopoldo López, empresonat a Ramo Verde des del 2014, ha dit aquest diumenge que els militars del país "tenen el dret i el deure de rebel·lar-se", en un vídeo publicat a través del seu compte en la xarxa social Twitter, gestionada per la seva dona, Lilian Tintori.

VilaWeb
Redacció
12.06.2017 - 09:14

MADRID, 12 (EUROPA PRESS)

El líder opositor veneçolà Leopoldo López, empresonat a Ramo Verde des del 2014, ha dit aquest diumenge que els militars del país “tenen el dret i el deure de rebel·lar-se”, en un vídeo publicat a través del seu compte en la xarxa social Twitter, gestionada per la seva dona, Lilian Tintori.

“Als militars que avui són als carrers, els vull enviar un missatge molt clar, molt serè i emmarcat dins la nostra Constitució: vostès també tenen el dret i el deure de rebel·lar-se”, ha dit.

“De rebel·lar-se davant les ordres que volen reprimir el poble veneçolà. De rebel·lar-se per fer complir la Constitució. No esperin més. Rebel·lin-se. Diguin que no, diguin que no és ni el seu deure, ni molt menys és una ordre que vostès han de complir”, ha manifestat.

Així, i després de recordar que fa més de tres anys que està pres en una unitat militar, ha assegurat “haver compartit amb militars de tots els components”, i ha afegit que “els militars també volen canvi, també volen democràcia, també volen llibertat, i volen poder exercir les seves funcions dins d’un Estat de dret”.

“Però ells també són víctimes de la persecució i la repressió. I un exemple molt clar és que més de la meitat dels qui avui es troben presos aquí a Ramo Verde són militars que estan sent i han estat perseguits per pensar diferent”, ha reblat.

El vídeo és el segon de l’opositor publicat en l’última setmana. El 4 de juny va ser publicat un altre en el qual López va expressar el seu suport a les protestes antigovernamentals de les últimes setmanes, recalcant que “la rebel·lió, la resistència i la protesta són legítimes”.

La tensió política a Veneçuela va assolir un nou repunt el març passat, quan el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) va eximir dels seus poders l’Assemblea Nacional –controlada per l’oposició des del 2016– i va deixar sense immunitat parlamentària els diputats.

El Govern de Nicolás Maduro va ordenar fer marxa enrere en ambdues decisions, cosa que el TSJ va complir, però l’oposició i l’Organització d’Estats Americans (OEA) consideren que s’ha produït una “ruptura de l’ordre constitucional” que requereix eleccions anticipades.

Des de llavors, la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) no ha deixat de convocar manifestacions multitudinàries que han acabat en durs enfrontaments amb les forces de seguretat. El Govern i l’oposició s’han acusat mútuament d’armar civils per desencadenar la violència.

Maduro ha convocat una Assemblea Constituent per considerar que és l’única manera de retornar la pau a Veneçuela. La MUD, per la seva banda, ha denunciat que d’aquesta manera el ‘chavisme’ pretén consumar l'”autocop” que va començar amb les polèmiques sentències del TSJ.

L’Assemblea Constituent estarà formada per 500 “ciutadans” que seran triats en les properes setmanes “a través del vot universal, directe i secret”, dels quals la meitat, 250, sortiran de sectors de marcat perfil oficialista, segons ha detallat Maduro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor