Veneçuela.- La fiscal general de Veneçuela denuncia amenaces del Govern contra la seva família

  • La fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz, ha denunciat aquest dilluns que la seva família ha rebut amenaces i que la segueixen patrulles del servei d'intel·ligència de l'Estat, per la qual cosa ha responsabilitzat el Govern de Nicolás Maduro si els passa alguna cosa.

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 09:24

CARACAS, 13 (Reuters/EP)

La fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz, ha denunciat aquest dilluns que la seva família ha rebut amenaces i que la segueixen patrulles del servei d’intel·ligència de l’Estat, per la qual cosa ha responsabilitzat el Govern de Nicolás Maduro si els passa alguna cosa.

“A la meva família l’assetgen, la persegueixen patrulles que semblen ser del SEBIN (Servei Bolivarià d’Intel·ligència), els envien missatges”, ha relatat, sense donar més detalls.

“Les amenaces que jo he rebut han estat per televisió, que crec les ha vist tothom”, ha afegit, abans de reiterar que el Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) “ha estat un obstacle per a la pau del país”.

La titular del Ministeri Públic ha fet aquestes declaracions en un programa d’una emissora de ràdio local, hores després que la Sala Electoral del TSJ rebutgés el seu recurs en contra de l’Assemblea Constituent convocada per Maduro.

El TSJ ha considerat “inadmissible” el recurs formulat per la fiscal per “acumulació de pretensions” d’Ortega Díaz, ja que aquesta també havia sol·licitat a la Sala Constitucional que aclarís la sentència en la qual es validava que el president pugui convocar la Constituent sense consulta popular prèvia.

La cap del Ministeri Públic va explicar que el decret de Maduro pel qual crida a reemplaçar la Carta Magna “no compleix amb els extrems legals perquè és el poble qui té la potestat de convocar l’Assemblea Constituent”, no el Govern. “Una Constituent a esquena del poble no pot ser Constituent”, va sostenir.

A més, va advertir que, de persistir en aquesta convocatòria, els poders Electoral i Judicial incorreran “en una violació dels principis dels Drets Humans”, assenyalant en concret “els drets al sufragi i a la participació política”, així com del “principi de la sobirania constitucional progressiva”.

CRISI VENEÇOLANA

La tensió política a Veneçuela va assolir un nou repunt el març passat, quan el Tribunal Suprem de Justícia va eximir dels seus poders l’Assemblea Nacional –controlada per l’oposició des del 2016– i va deixar sense immunitat parlamentària els diputats.

El Govern de Maduro va ordenar fer marxa enrere en ambdues decisions, cosa que el TSJ va complir, però l’oposició i l’Organització d’Estats Americans (OEA) consideren que s’ha produït una “ruptura de l’ordre constitucional” que requereix eleccions anticipades.

Des de llavors, la Mesa d’Unitat Democràtica (MUD) no ha deixat de convocar manifestacions multitudinàries que han acabat en durs enfrontaments amb les forces de seguretat. Fins ara, més de 60 persones han mort, inclosos adolescents, i milers han estat detingudes.

Maduro ha convocat una Assemblea Constituent per considerar que és l’única manera de retornar la pau a Veneçuela. La MUD, per la seva banda, ha denunciat que d’aquesta manera el ‘chavisme’ pretén consumar l'”autocop” que va començar amb les polèmiques sentències del TSJ.

L’Assemblea Constituent estarà formada per 500 “ciutadans” que seran triats el proper 30 de juliol “a través del vot universal, directe i secret”, dels quals la meitat, 250, sortiran de sectors de marcat perfil oficialista, segons ha detallat Maduro.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor