Venècia conté per primera vegada les ‘aigües altes’ amb una xarxa de dics mòbils

  • La barrera de dics Mose conté l'augment de la mar dins la llacuna per sota dels 70 centímetres tot i que s'esperaven inundacions

VilaWeb
03.10.2020 - 17:20
Actualització: 03.10.2020 - 20:28

Dia històric per a Venècia: la barrera automàtica Mose s’ha activat per primera vegada i ha impedit que el temporal que afecta la zona inundi la ciutat. A primera hora del matí, les autoritats han alçat els 78 dics mòbils de la barrera i han tallat el pas als vaixells. Així doncs, tot i que s’esperava un episodi de les anomenades ‘aigües altes’ dins la llacuna, els dics n’han contingut l’augment per primera vegada.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

A la plaça de Sant Marc, un dels punts més baixos de Venècia, s’ha instal·lat igualment una passarel·la per a facilitar el trànsit de vianants en cas d’inundació. De moment, el sistema de dics conté el nivell de l’aigua i a la plaça només s’han format alguns tolls amb aigua de la pluja. ‘Un dia que fa història, marca una fita, un abans i un després per a Venècia’, relata el diari local Il Gazzetino.

Aquest vídeo del municipi ensenya per primera vegada les tres barreres aixecades, amb els 78 dics que formen el mecanisme. El sistema Mose aixeca tres grans barreres metàl·liques als tres punts de pas entre el mar obert i el llac de Venècia que separen de manera efectiva les aigües i la ciutat queda protegida d’inundacions. D’ací el joc de paraules amb el nom: Moisès.

La plaça de Sant Marc hauria quedat completament inundada avui sense la barrera, ja que la diferència era de metre i mig però en canvi és així com s’ha vist.

Cal tenir en compte que el novembre de l’any passat, abans que la barrera entrés en funcionament, la ciutat va patir una de les pitjors inundacions que es recorden.

El projecte Mose és un dels projectes d’enginyeria més importants d’Europa però ha creat una enorme polèmica durant la seva construcció, que ha durat 17 anys. Més de cinquanta persones han estat detingudes per corrupció en relació amb la seva construcció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor