La vella guàrdia de Podem s’aferra al control en plena desfeta del partit

  • La secretària general i la d'organització, Ione Belarra i Lilith Verstrynge, han desaparegut després de les eleccions del 23-J

VilaWeb
Redacció
07.08.2023 - 21:40

La legislatura espanyola és a punt de començar i per primera volta d’ençà del 2015 Podem no serà el partit principal a l’esquerra del PSOE. La integració per la força dins Sumar ha convertit la formació de Pablo Iglesias i Irene Montero en un soci minoritari de la coalició de Yolanda Díaz. Dels trenta-un diputats, tan sols cinc ho són de Podem: Ione Belarra, Lilith Verstrynge, Martina Velarde, Javier Sánchez Serna i Noemí Santana.

Deu dies abans de la constitució del congrés espanyol, totes les formacions exposen propostes, exigències i línies vermelles, fins i tot dins Sumar. Compromís, per exemple, ha amenaçat de no participar en la investidura de Pedro Sánchez si el candidat socialista no es compromet a liquidar el deute valencià i a solucionar l’infrafinançament.

I Podem? Silenci. La direcció del partit es mira la batalla política de la barrera estant sense participar-hi. La secretària general i ministra de Drets Socials i Agenda 2030 espanyola en funcions, Ione Belarra, ha desaparegut del tot. Tan sols va ser vista ensopida a la seu electoral de Sumar el 23-J i l’endemà va enregistrar un comunicat en què criticava els resultats de la coalició.

“Renunciar al feminisme i invisibilitzar Podem no ha funcionat electoralment”, deia Belarra en el vídeo, en què qualificava el resultat de Sumar d’insuficient, tenint en compte que s’havien perdut 700.000 vots i molts diputats en comparació amb el pitjor resultat d’Unides Podem. “És just reconèixer que si existeix la possibilitat de reeditar el govern de coalició és perquè Podem va actuar amb una responsabilitat i generositat enorme malgrat que se li va imposar un acord que cap altra força política no hauria acceptat”, afegia.

D’aleshores ençà, Belarra ha desaparegut del mapa. Ha fet alguna piulada i ha lamentat que la cadena SER hagi eliminat la tertúlia El ágora, en què participava Pablo Iglesias al costat de Carmen Calvo i José Manuel García-Margallo. “Un dels pocs programes de ràdio i TV en què es podien sentir veus plurals. Després d’any de setge mediàtic resulta evident l’estratègia del poder per a silenciar Podem”, va denunciar.

Ara, per silenci eixordador, el de la secretària d’organització i secretària d’estat per a l’Agenda 2030, Lilith Verstrynge, que després de les eleccions del 23-J, en què va tenir un paper absolutament residual en la campanya –es presentava en la llista de Barcelona dels comuns, tot i ser madrilenya–, amb prou feines ha donat senyals de vida, més enllà d’un vídeo comentant el contingut de l’Informe de Desenvolupament Sostenible.

La vella guàrdia obre foc

Mentre la direcció actual de Podem continua paralitzada, la vella guàrdia ha obert foc en contra de Sumar i mira de marcar perfil propi, tenint en compte que el partit fa aigües per tots els costats després de les desfetes electorals del 23-J i 28-M. Per això, la formació ha anunciat als seus treballadors l’obertura d’un Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) en què és previst l’acomiadament de la meitat de la plantilla i el tancament de nou de les delegacions territorials, incloses les de les Illes i el País Valencià.

El més bel·ligerant, que ja ho fou durant les negociacions amb Sumar i la campanya electoral, és l’ex-vice-president del govern i ex-secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que ha dit que els seus diputats tindrien autonomia i es regirien per la seva pròpia disciplina de vot. Segons la premsa espanyola, l’amenaça pretenia d’assegurar que un membre de Podem, pel cap baix, formés part del futur consell de ministres de Pedro Sánchez.

Però les pressions no han vingut solament de Galapagar. Un altre pes pesant de la formació, l’ex-diputat i ex-secretari d’organització, Pablo Echenique, també ha defensat el dret de “l’autonomia política” de Podem dins Sumar. “No serem els únics, però és evident que Podem ho farà i estic convençut que més forces ho faran”, ha declarat.

A més, el duet de la vella guàrdia no s’ha aturat aquí i també ha disparat contra el PSOE i les negociacions per a configurar la nova mesa del congrés espanyol. L’ex-secretari general va avisar la setmana passada que la presidència no havia de ser necessàriament per a un dirigent socialista, previsiblement Meritxell Batet. “En la negociació de la mesa del congrés, que serà molt aviat, començarem a veure com es mouen els múltiples actors del bloc plurinacional. La presidència del congrés serà per a un membre del Partit Socialista? Doncs no necessàriament”, va dir.

Ara, Echenique li ha agafat el relleu i ha dit explícitament que reelegir Batet seria una temeritat. En un article a Canal Red, l’ex-dirigent ha fet una crida perquè es triï algú d’un altre partit que reuneixi el consens de les diferents forces que conformen l’anomenada “majoria plurinacional”. En aquest sentit, recorda que la dirigent del PSOE ha donat veu a Vox i ha impedit d’investigar els draps bruts de la monarquia. “Si els feixistes podien estar tranquils amb ella al capdavant del parlament, els que fan servir la monarquia per robar, també”, ha escrit.

Les pressions fan forat

Els atacs de la vella guàrdia han fet cert forat dins Sumar i el dirigent d’Esquerra Unida, Enrique Santiago –molt pròxima Yolanda Díaz i ex-secretari d’estat per a l’Agenda 2030–, s’ha obert a parlar d’una alternativa en la votació de la mesa. “La proposta que ha fet el senyor Echenique o qualsevol altra són propostes que es tenen en compte i caldrà discutir-les col·lectivament com correspon per forjar aliances”, ha declarat.

A més, ha assegurat que es treballa perquè Podem sigui representat en la direcció del grup parlamentari de Sumar. En la legislatura passada, el portaveu del grup d’Unides Podem va ser per un diputat de Podem, concretament Pablo Echenique, però tots els socis van tenir un portaveu adjunt: Enrique Santiago per Esquerra Unida, Aina Vidal pels comuns i Antonio Gómez-Reino per Galícia en Comú.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor