Els veïns de Paiporta exigeixen a crits solucions i ajudes en el primer ple després de la gota freda

VilaWeb

EFE

29.11.2024 - 09:29

El ple de l’Ajuntament de Paiporta (Horta Sud) ha escenificat la ràbia, el descontentament i la desesperació dels veïns, que han exigit solucions, responsabilitats i el repartiment de les ajudes. En aquest sentit, han assegurat que la desorganització, la desinformació i la descoordinació han estat absolutes i que, un mes després de la tragèdia, continuen. Uns veïns que, segons que han dit, “encara duem les botes d’aigua”.

La sessió plenària, que ha començat a les 19.00, ha aprovat uns quants punts de l’ordre del dia, malgrat les interrupcions contínues del públic. Entre aquests punts, s’ha aprovat una modificació del crèdit d’1,4 milions d’euros per destinar-los a partides per afrontar les despeses corrents de recuperació pel temporal. 

Durant el torn de precs i preguntes, els regidors de l’oposició han expressat també el seu malestar i han exigit “seriositat i compromís” amb les necessitats dels veïns. A més, han criticat durament l’actuació de l’equip de govern el dia 29 d’octubre, especialment el fet de no haver suspés les classes ni les activitats extraescolars, com es va fer en altres localitats, com ara Torrent. 

La batllessa, Maribel Albalat, ha explicat que es va rebre una alerta hidrològica que indicava que el barranc de Torrent (o rambla del Poio) assoliria els 264 litres cúbics per segon, una quantitat que, segons que ha dit, era assumible. No obstant això, ha afirmat que aquesta xifra queda molt lluny dels 2.300 litres cúbics que finalment es van registrar, dels quals “no rebérem cap avís”.

Els veïns han estat protagonistes de la sessió plenària, on han expressat problemàtiques particulars, com ara garatges que continuen negats, clavegueram obstruït a molts domicilis, aigües fecals que s’aboquen a garatges des de baixants trencats i manca d’enllumenat públic en unes quantes zones.

Tant el públic com l’oposició s’han interessat també per la reobertura de les escoles, ja que, segons una mare, “els infants no poden estar un mes sense escola; són els més indefensos i ja tenen problemes d’ansietat”. Aquesta veïna ha explicat que, a més de no poder dur els fills a l’escola, ha hagut d’anar a treballar caminant per l’autovia més de nou quilòmetres. “No pot ser que 4.000 infants no estiguen reubicats en cap centre”, ha clamat.

El consistori ha indicat que treballa en un pla per reubicar els escolars i ha assegurat que l’empresa Tragsa ha paralitzat temporalment les tasques al municipi després de l’accident mortal ocorregut a Massanassa. També s’ha manifestat malestar pels mals olors que desprén el barranc, les aigües del qual contenen material fecal a causa de la ruptura d’un col·lector. S’ha exigit una solució immediata.

Un dels veïns que han intervingut ha parlat en nom de Jesús, un veí que continua a l’hospital, ven fruits secs al mercat municipal i que passà la tarda de la tragèdia quatre hores aferrat a una reixa. Mentrestant, la seua dona, embarassada de vuit mesos, intentava retenir el part, i avui finalment ha donat a llum una nena, Lucía. Aquest veí ha demanat “unitat” per Lucía i ha fet una crida a “trobar esperança en ella” i a “guardar respecte pels que ja no hi són”.

Els assistents també han exigit conéixer el nombre real de morts a Paiporta. La batllessa ha indicat que les dades de què disposa assenyalen que 45 persones han aparegut mortes al terme municipal, sense precisar si totes eren veïnes.

Una altra veïna ha acusat el consistori de “mala gestió i falta d’informació”. Juntament amb altres assistents, ha demanat explicacions sobre per què els militars que ajudaven han marxat. El consistori ha indicat que continuen treballant al poble.

La batllessa ha admès que “alguna cosa va fallar”, que els serveis d’alerta no es van activar i que Paiporta, com el municipi més afectat pel temporal, ha afrontat la situació amb “recursos molt precaris”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor