06.12.2024 - 21:40
Els veïns i els ajuntaments afectats per la gota freda del 15 d’agost a Menorca encara esperen rebre les ajudes anunciades pel govern de les Illes, pel consell insular i pel govern espanyol. En total, gairebé tres-cents setanta veïns que reclamen uns dos milions d’euros i mig, que s’afegeixen als milions que han hagut d’avançar els ajuntaments d’Alaior i el Mercadal. No va haver-hi morts, però sí inundacions d’edificis i de la via pública, desbordament de torrents, danys importants en carreteres, talls al subministrament elèctric i danys relacionats amb els fenòmens costaners.
“Ens agradaria haver-ho rebut abans”, diu el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament d’Alaior, Nando Orfila (PP), tot i que reconeix que hi ha un problema clar amb els terminis que maneja l’administració pública: “Ens hem esclavitzat a nosaltres mateixos com a societat. Està bé ser garantistes, però en segons quines coses s’ha de ser més àgil.” Han tengut uns danys valorats en 1,5 milions a les infrastructures. I en el cas del Mercadal, l’ajuntament ja no té romanents, després d’haver-hi destinat 2,5 milions d’euros.
La mateixa quantitat, precisament, que els damnificats esperen del govern de Marga Prohens. No va ser fins el 22 de novembre, tres mesos després dels incidents, que el consell de govern no va autoritzar el conveni de col·laboració amb el Consell de Menorca amb aquest import. Un conveni al qual també es va donar el vist-i-plau en consell de govern el 6 de setembre, mig mes després de la gota freda. Ara mateix, informen fonts de l’executiu, el conveni és a la fase final dels tràmits administratius, com ara passar pels serveis jurídics.
Aquests 2,5 milions s’afegeixen als 3,4 milions que el govern també va aprovar de destinar a l’execució de les obres d’emergència, amb l’objectiu de recuperar els llits dels torrents i les àrees danyades pels desbordaments.
Els veïns i ajuntaments afectats també esperen dos milions del Consell de Menorca, que va aprovar de transferir el 26 d’agost i encara no han vist. L’objectiu, segons que anunciaven en una nota de premsa aquell mateix dia, era “atendre les necessitats més urgents”. El consell no ha volgut atendre les peticions de VilaWeb de respondre per què hi ha hagut aquestes demores.
Per una altra banda, tampoc no han arribat els 210.000 euros que aportarà el govern espanyol. Tan sols un dia després de la gota freda, el Mercadal va engegar els tràmits per sol·licitar la declaració de zona catastròfica i Alaior els va començar a final d’agost. Fins quaranta-set dies després el govern de Pedro Sánchez no va fer-ne la declaració. En tot cas, aquestes ajudes no són solament per la gota freda, sinó per més fenòmens, com ara els incendis que hi ha hagut del mes de febrer fins al 3 de setembre.
Conveni aquests dies vinents
D’aleshores ençà, han hagut de ser els ajuntaments mateixos qui ha avançat les quantitats per a arreglar els desperfectes. “Ens ho hauríem de fer mirar tots. Això ha acabat sense morts, però veient el que hi ha hagut a València… Quan hi ha desgràcies personals, qualsevol setmana que passa sense rebre ajuda és molt sagnant per a les famílies que ho pateixen”, diu Orfila, que reconeix que les mesures més urgents –algunes actuacions en camins, zones fluvials i al geriàtric– s’han cobert amb romanents municipals. Les actuacions que no reclamen tanta urgència s’aniran arreglant a mesura que arribin els convenis i, després, les ajudes.
Sobre això, aquests dies vinents ja s’hauria de signar el conveni amb el consell insular, mitjançant el qual arribarien als municipis els fons del govern. Es cobriria el 100% dels romanents aportats pels consistoris. Tanmateix, després cada mesura té el seu expedient i no hi ha gaires mans per a gestionar-ho, explica Orfila, que espera que durant aquest mes la qüestió s’hagi solucionat. Després, serà moment d’avaluar en quin ordre es fan les actuacions. “No es pot fer tot alhora”, diu, i confirma que encara no ha arribat cap euro promès.
Diners per a les famílies
Pot ser que les famílies encara triguin una mica més a veure les ajudes. Abans de res, el conveni amb els ajuntaments haurà de marcar les bases per a veure què es pot cobrir i què no. “Hi ha bastants famílies que tenen assegurances i el consorci ja ha atès moltes coses. Però n’hi ha unes altres que no estan cobertes i necessitam que arribin aquests doblers. Hem d’intentar de cobrir al màxim els desperfectes i danys entre una administració i l’altra”, diu Orfila.
El 15 d’octubre, segons els càlculs del govern, l’avaluació de danys era de 6,8 milions d’euros. Aquell dia, el conseller del Mar i del Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, va reconèixer que la gestió de la gota freda es podria haver fet més bé.
Els efectes de la gota freda
Aquella gota freda va batre uns quants rècords meteorològics a les Illes, com ara els 204,4 litres per metre quadrat que van caure en 4 hores i els 78,4 litres que van caure durant 1 hora. En el cas del Mercadal, va ploure 11 vegades més que no és habitual durant un mes d’agost. Unes quantes persones van haver de ser rescatades de cotxes, i 31 usuaris de la residència d’Alaior van ser desallotjats per risc d’esfondrament. A totes les Illes es van registrar més de 400 incidents.
No va ser l’única, al setembre una altra gota freda va deixar imatges espectaculars a Menorca. I, al novembre, una altra va deixar més de cent litres a l’illa.