Condemnen per desordres els veïns de l’Hospitalet jutjats per la manifestació contra la detenció de Puigdemont

  • Després de fer-se pública la sentència, hi ha hagut moments de tensió a la porta del TSJC, on els Mossos d'Esquadra han identificat els convocants d'una conferència de premsa perquè no tenien autorització

VilaWeb

Fotografia

Albert Salamé

31.07.2019 - 12:19
Actualització: 31.07.2019 - 17:04

L’Audiència de Barcelona ha condemnat per un delicte de desordres Laia Roca i Lluís Mollón, els dos veïns de l’Hospitalet de Llobregat jutjats per haver participat en la manifestació contra la detenció a Alemanya de Carles Puigdemont, i els ha imposat penes d’un any i un any i sis mesos de presó, respectivament. ‘Continua essent un resultat de criminalització, però no un resultat que alterarà la vida de la Laia i el Lluís, per la qual cosa ens quedem més tranquil·les’, ha dit l’advocada defensora, Laia Serra, després de conèixer la sentència. Com que la condemna és inferior als dos anys i no tenen antecedents, no hauran d’entrar a presó.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Després de fer-se pública la sentència, hi ha hagut uns moments de tensió a la porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra han identificat una de les persones del grup de suport que havia convocat la conferència de premsa perquè no tenien autorització, cosa que ha fet comporta protestes del grup de suport que s’havia concentrat a l’exterior del tribunal. Carles Riera, diputat de la CUP, s’ha queixat als agents perquè feien ‘una aplicació estricta‘ de la llei mordassa.

Després, un grup de ciutadans ha passat les tanques que hi havia davant la policia per inculpar-se i demanar als agents que també els identifiquessin a ells. Tanmateix, els Mossos no han identificat ningú més i els han portat un per un darrere les tanques una altra vegada.

Els condemnats agraeixen el suport

Laia Roca ha agraït als concentrats el suport rebut durant els mesos que ha durat el cas, però ha dit que estava ‘decebuda’ per la criminalització de la protesta. A més, ha criticat que el tribunal no hagi tingut en compte les ‘contradiccions’ dels policies i els vídeos aportats que, segons la defensa, contradeien la versió de l’acusació. Sobre si apel·laran la sentència, ha dit que ho valorarien amb calma i que farien allò que haguessin de fer, però que no tenien ganes ‘d’entrar al seu joc’. Per la seva banda, Lluís Mollón ha dit que estaven ‘contents’ per la resolució del cas. ‘Ens continuem sentint caps de turc per a fer que ens quedem a casa, però no ho aconseguiran mai’, ha afegit.

La fiscalia demanava sis anys de presó per a Mollón, a qui acusava de desordres i atemptat contra l’autoritat per, suposadament, haver mogut uns contenidors quan els Mossos d’Esquadra dispersaven la concentració i haver llançat una ampolla a un furgó dels antiavalots, tot i que no va tocar cap agent. A Roca, l’acusaven d’haver mogut contenidors amb la seva parella i li demanaven dos anys de presó per un delicte de desordres. Segons que van denunciar tots dos, el cas s’ha basat només en la paraula de dos agents de la Guàrdia Urbana, que els van aturar molta estona després i lluny dels fets. En aquell moment, ells eren al passeig de Gràcia i els agents els van aturar, escorcollar i identificar.

Gran suport social

El cas ha tingut una gran resposta de solidaritat a l’Hospitalet, on molts veïns s’han bolcat a fer-los costat. El dia del judici, un grup de persones es va concentrar davant l’edifici de l’Audiència de Barcelona per donar-los suport amb crits de ‘Laia i Lluís, absolució’, ‘Ni un dia, ni vuit anys’ i ‘Prou repressió’. A la sortida, tots dos acusats van agrair les mostres de suport dels concentrats. ‘La solidaritat és la millor arma per a fer front a la repressió’, va dir Roca.

Abans, el 26 de maig, ERC, Junts per Catalunya i la CUP havien presentat al ple de l’ajuntament de l’Hospitalet una moció de suport en què demanaven que el consistori expressés la solidaritat a la Laia i el Lluís, donés suport a les campanyes de solidaritat i instés la fiscalia a estudiar novament el cas i arxivar la denúncia. Finalment la moció es va refusar pel vot en contra del PSC, Ciutadans, el PP i dos regidors no adscrits.

Dissabte 6 de juliol, el grup de suport va manifestar-se a Barcelona amb una marxa que va anar de la plaça d’Universitat a la plaça de Sant Jaume. Per acabar la protesta, van entrar al registre de l’Ajuntament de Barcelona un manifest en què explicaven el cas i demanaven a la batllessa, Ada Colau, que s’hi posicionés.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor