Veïns del barri de Sarrià de Barcelona fan un acte públic per a demanar que la biblioteca es digui J. V. Foix

  • Els veïns del districte més grans de catorze anys poden votar fins el 21 de juny entre quatre noms, dels quals els més disputats són els de Josep Vicenç Foix i Carme Serrallonga

VilaWeb
Emma Granyer
12.06.2024 - 21:40

La Fundació J. V. Foix i veïns de la plaça de Sant Vicenç de Sarrià han organitzat una lectura de poemes per a demanar que la nova biblioteca pública del barri, que és previst que s’inauguri a final d’any, dugui el nom del poeta, nascut a Sarrià. L’acte ha comptat amb la presència de diverses personalitats del món de la cultura, entre les quals Marta Pessarrodona, Glòria Bordons, Lloll Bertran, Òscar Intente, Rosa Renom, Carles Sales, Celdoni Fonoll i Ignasi Roda.

A l’acte s’han adherit una llarga llista d’intel·lectuals i artistes, entre els quals Eva Baltasar, Maria del Mar Bonet, Francesc Canosa, Eliseu Climent, Narcís Comadira, José Corredor-Matheos, Miquel Desclot, Feliu Formosa, Guillermina Motta, Perejaume, Carme Riera, Màrius Serra, Enrique Vila-Matas o Vicenç Altaió.

També s’hi ha projectat un vídeo amb poemes recitats per nou poetesses de tots els Països Catalans: Maria Callís, Antonina Canyelles, Maria Josep Escrivà, Dolors Miquel, Montserrat Rodés, Raquel Santanera, Maria Sevilla, Antònia Vicens i Blanca Llum Vidal.

Els veïns del districte de Sarrià – Sant Gervasi de Barcelona van començar dilluns el procés participatiu per a decidir el nom de la biblioteca pública del barri de Sarrià, reclamada d’ençà de fa més de vint anys. Abans tenien una biblioteca situada en un edifici de l’Obra Social de la Caixa de Pensions, a la plaça Major del barri, però la van tancar per fer-hi una sucursal bancària primer i la consulta d’un dentista després. D’ençà d’aleshores, els veïns sarrianencs han d’anar a la biblioteca Clarà de les Tres Torres, o bé a la Joan Maragall de Sant Gervasi.

Els veïns de Sarrià esperen amb candeletes el nou equipament, però no es posen d’acord en el nom. La polèmica sobre el nom va començar el mes de maig del 2021, quan el grup municipal del PSC va proposar al Consell Plenari de Sarrià que la nova biblioteca portés el nom del poeta Josep Vicenç Foix. La proposta va ser rebutjada per ERC, Junts i els Comuns, al·legant que havia de dur el nom d’una dona. Va ser en aquell mateix plenari que, a proposta de BComú, es va aprovar de fer el procés participatiu que es fa aquest mes de juny.

“Fins ara, el criteri era que les biblioteques tinguessin el nom d’escriptors associats al seu barri o, en el cas que no n’hi hagués cap, d’escriptors de fora. En aquest cas, s’aparta Foix del nom de la biblioteca de Sarrià i això indigna els sarrianencs, que sabem que Foix tenia un compromís cultural i cívic extraordinari amb el barri. Finançava el centre excursionista, la catifa de Corpus del carrer Setantí i quasi qualsevol activitat cultural que hi hagués al barri. Sempre el teníem al nostre costat”, diuen els organitzadors de l’acte que promou la candidatura de Foix.

VilaWeb
VilaWeb

Més candidatures: Carme Serrallonga, Núria Pompeia i Emili Teixidor

En total, hi ha quatre noms que els veïns més grans de catorze anys empadronats al districte poden votar fins el 21 de juny. Són, a més del de Foix, el de Carme Serrallonga i Calafell (Barcelona, 1909-1997), pedagoga, mestra i fundadora de l’escola Isabel de Villena; Emili Teixidor (Roda de Ter, Osona, 1932-2012), escriptor, pedagog i periodista; i Núria Vilaplana i Boixons (Barcelona, 1931-2016), més coneguda per Núria Pompeia, dibuixant, humorista gràfica i periodista. El districte de Sarrià-Sant Gervasi proposa els noms de J. V. Foix  i Pompeia i la Taula d’Entitats de Sarrià, els de Serrallonga i Teixidor.

Dimarts, en un debat a Betevé, Jesús Mestre –historiador i impulsor del diari El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià– i Jordi Bigues –periodista, escriptor i veí del barri– van debatre amb Montserrat Morera, membre de la Taula d’Entitats, sobre quin nom havia de portar la biblioteca. “Volem que es digui Carme Serrallonga perquè volem un model de barri més femení i visibilitzar la feina de les dones”, deia Morera. Alhora, Mestre defensava que el nom de la biblioteca els hauria d’identificar com a barri: “Foix, com a activista sarrianenc, és la persona més adient per a portar el nom de la biblioteca. Ara, totes quatre opcions són gent molt reconeguda i molt interessant.” La Taula d’Entitats ha elaborat un document informatiu en què explica per què la biblioteca s’hauria de dir Carme Serrallonga. Addueix motius com ara la promoció i la representació de les dones en els equipaments públics de la ciutat i el fet que ja hi ha una avinguda al barri amb el nom de Josep Vicenç Foix.

“El resultat d’aquests processos participatius a vegades és absurd”, diu Bigues, que critica que el procés s’estengui per tot el districte, de més de cent mil habitants, i que també engloba barris com el Farró, el Putxet, la Bonanova, les Tres Torres, Sant Gervasi – Galvany i, fins i tot, Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes. “No té cap ni peus.” A Sarrià hi ha vint-i-cinc mil habitants, cinc vegades menys que en tot el districte. “Pensem que qui ha de decidir són els veïns de Sarrià. I, en canvi, en aquest procés de consulta hi ha convidada tota la gent del districte.”

Abans d’arribar als quatre noms finalistes, se n’han descartats més, com el de la dramaturga i escriptora Dolors Monserdà, la poetessa Clementina Arderiu i la periodista i escriptora Carme Karr. Bigues, que és el besnet d’aquesta última, és totalment contrari que la seva besàvia fos una de les candidates. Diu: “Es moriria de vergonya que traguessin el nom de Foix de la biblioteca per a posar-hi el seu.”

Com es pot votar?

Fins el 21 de juny, els sarrianencs i qualsevol veí més gran de catorze anys que estigui empadronat al districte de Sarrià – Sant Gervasi podran elegir el nom de la nova biblioteca de Sarrià.

La votació es farà telemàticament per la web Decidim.Barcelona. Únicament es podrà emetre un vot per persona. Per superar l’escletxa digital, s’habilitaran sis espais presencials a cada barri del districte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor