09.05.2023 - 15:31
Estudis epidemiològics previs ja havien relacionat el trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH) amb una esperança de vida menor. De fet, la mortalitat és fins a cinc vegades més elevada que la de les persones sense TDAH – també pels comportaments de risc i els mals hàbits que sovint presenten les persones amb el trastorn -. Un estudi liderat per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, el CIBERSAM i la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha identificat, per primera vegada, la base genètica d’aquesta correlació, dinous regions genètiques que s’associen al trastorn i a una menor esperança de vida al mateix temps.
Entre els gens identificats destaca el TNKS, que té un paper essencial en el manteniment dels telòmers, les regions dels cromosomes implicades en la longevitat, i es troba relacionat en altres trets psiquiàtrics i trastorns metabòlics que apareixen sovint en pacients amb TDAH. Els autors també han identificat els gens AKAP6 i SEMA6D, prèviament relacionats amb altres trastorns psiquiàtrics com l’esquizofrènia, o els gens SYPL2 i HMG20A, amb un paper rellevant en el control de diferents funcions cerebrals.
El risc de mort prematura també depèn de l’edat del diagnòstic del TDAH. Els individus diagnosticats en l’edat adulta tenen més risc que les persones diagnosticades durant la infància o l’adolescència.
Els investigadors han combinat resultats de dos estudis d’associació de genoma complet i van analitzar dades genètiques de 19.099 pacients amb TDAH i de 34.194 persones sense. Per analitzar l’esperança de vida van utilitzar dades del voltant d’un milió de persones. El treball de recerca ha estat publicat a la revista Neuropsychopharmacology.