Per què amb la variant Delta es fa imprescindible la segona dosi del vaccí?

  • Amb les variants anteriors, una sola dosi protegia si fa no fa un 70% · En canvi ara, amb l'índia la protecció baixa fins a un 30%

VilaWeb

Text

Txell Partal

11.06.2021 - 11:00
Actualització: 29.06.2021 - 12:59

Aquesta darrera setmana alguns experts, com ara Daniel Prieto-Alhambra, Salvador Macip i Àlex Arenas, han alertat que la variant Delta podria fer perillar que tornés la plena normalitat. Però què és la variant Delta? I per què podria fer canviar els plans de reobertura que hi ha arreu del país?

Què és la variant Delta?

La variant Delta és la que abans anomenàvem ‘índia’. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha rebatejat les variants de la covid-19 que hi ha arreu del món amb l’alfabet grec per no estigmatitzar ni els països ni les poblacions. Per això, cada vegada més científics parlen de ‘variant Delta’. A més, hi ha una curiositat: ací la variant predominant és la britànica (ara anomenada Alfa), mentre que al Regne Unit és l’índia. Per tant, en realitat la ‘nacionalitat’ no indica res més que l’indret on es va detectar per primera vegada.

Una variant més transmissible

Aquesta variant té entre tretze mutacions i quinze i és més transmissible. Segons l’Imperial College de Londres, la capacitat d’infecció augmenta entre el 30% i el 100% respecte de la britànica. N’és un bon exemple la situació del Regne Unit. Fa un mes tenien un percentatge de vaccinació molt més alt que aquí, i tot feia preveure que aviat tornarien a la normalitat. Però hi va arribar la variant Delta i ho va capgirar tot. Aquest darrer mes els casos s’hi han triplicat.

S’escapa millor del vaccí

Encara que de moment no ha fet augmentar ni les hospitalitzacions ni la mortalitat, la Public Health England ha demostrat que aquesta variant, a part de ser més transmissible, també pots ser més greu i que els vaccins poden no tenir-hi el mateix efecte. Malgrat tot, diuen, calen més estudis per a confirmar-ho

“Aquest virus és més difícil de combatre amb la nova variant”, deia fa pocs dies el ministre de Sanitat britànic, Matt Hancack. El principal problema és que amb una sola dosi del vaccí, la població és menys protegida amb la Delta. Salvador Macip explicava a Catalunya Ràdio que, amb les variants anteriors, una sola dosi ja protegia entorn d’un 70%; en canvi, amb l’índia la protecció baixa fins a un 30%, si fa no fa.

“Però el fet important és que amb dues dosis estem segurs que el vaccí protegeix tant com amb les variants anteriors. Tothom ha de rebre la segona dosi; amb la primera i prou el vaccí no és efectiu”, deia Hancack.

Segons un estudi publicat a The Lancet, una dosi d’AstraZeneca i Pfizer té una efectivitat del 32% en la variant Delta, però amb totes dues, l’eficàcia d’AstraZeneca creix fins al 60% i la de Pfizer, fins al 88%. En canvi, segons un altre estudi de la Public Health England la reducció de l’efectivitat en la primera dosi és d’un 17%.

Un fet que va contra la política de vaccinació del Regne Unit

Aquesta situació és especialment greu al Regne Unit, on la política de vaccinació s’havia basat a posar la primera dosi al màxim de gent possible i retardar la segona. Una decisió que fins ara els havia funcionat molt bé, però amb la nova variant les regles del joc han canviat. Per això ara posen les segones dosis tan de pressa com poden. Tot plegat s’ha convertit en una cursa entre el virus i el vaccí.

A Catalunya la prevalença de la variant Delta creix

Aquest cap de setmana, Daniel Prieto-Alhambra feia un fil a Twitter en què felicitava el Departament de Salut per l’accelerada en la vaccinació d’aquestes últimes setmanes, però alhora feia un toc d’atenció: “La prevalença de la variant Delta augmenta rapidíssimament a Catalunya.” Per això demanava a la gent que es protegeixi tant com pugui fins que no hagi completat el procés de vaccinació. “El virus no ha marxat, i ja no ho farà mai. Hem d’aconseguir suprimir-lo, arraconar-lo, no deixar-li ningú al món susceptible de malaltia greu. Hem de convertir-lo en una grip, o millor encara, en un refredat”, deia.

Tal és la preocupació, que la Comunitat de Madrid ha decidit avançar les segones dosis d’AstraZeneca a la franja de 60 a 69 anys per por de l’impacte de la variant Delta. Als Països Catalans encara hi ha molta gent que no ha completat la vaccinació. A Catalunya hi ha 1.262.277 persones amb una sola dosi d’AstraZeneca, Moderna o Pfizer; al País Valencià, 924.544; a les Illes, 232.895; i a Andorra 20.209.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor