11.05.2021 - 21:50
|
Actualització: 12.05.2021 - 08:12
El vaccí contra la covid-19 de l’empresa francesa Valneva encara no ha completat els assaigs clínics, però ja ha cridat l’atenció dels governs del Regne Unit, Europa i Austràlia. Aquest vaccí, anomenat VLA2001, es basa en una versió inactivada del virus, una tecnologia provada, que es fa servir en el vaccí contra el poliovirus i en alguns tipus de vaccins contra la grip. I l’empresa que el fabrica ja disposa d’un vaccí comercialitzat amb la mateixa tecnologia, que s’empra contra l’encefalitis japonesa.
En concret, el vaccí VLA2001 utilitza una versió inactivada del virus complet, que no pot replicar la malaltia ni causar-la. El virus s’inactiva amb una substància química anomenada beta-propiolactona o BPL, que s’utilitza àmpliament per inactivar altres virus per a vaccins.
Hom preveu que aquest tipus d’inactivació conservi l’estructura de les proteïnes víriques, tal com es produeixen en la natura. Això significa que el sistema immunitari es trobarà amb alguna cosa similar al que passa a la natura, i organitzarà una forta resposta immunitària.
El VLA2001 no és el primer vaccí inactivat contra la covid-19, però és l’únic candidat a vaccí contra la covid-19 en assaigs clínics al Regne Unit i a l’Europa continental que fa servir el virus sencer inactivat. Fins ara, els principals vaccins inactivats contra la covid-19, com els desenvolupats per Sinopharm i Bharat Biotech, han estat aprovats per al seu ús a la Xina i han rebut l’aprovació d’emergència en altres països, inclosa l’Índia.
Un dels principals arguments de venda d’aquest vaccí és la seva aparent capacitat per a generar una resposta immunitària més general contra el SARS-CoV-2, el virus que causa la covid-19, en comptes de dependre de la proteïna de l’espiga per fer-ho. Això significa que, en principi, és més probable que aquest vaccí sigui eficaç contra el tipus de variants de virus que ja hem vist sorgir, i que poden sorgir en el futur. Alguns informes el descriuen com un vaccí “a prova de variants” i l’esperança és que els vaccins que utilitzin aquesta tecnologia siguin capaços de proporcionar protecció durant més temps.
Quins en són els beneficis?
Aquest enfocament del desenvolupament del vaccí presenta al sistema immunitari tots els components estructurals de virus del SARS-COV-2, no solament la proteïna de l’espiga, com fan molts altres vaccins. I és per això que es creu que podria generar una resposta immunitària de protecció més àmplia. Perquè els anticossos i les cèl·lules del sistema immunitari seran capaços de reconèixer i neutralitzar més parts del virus que no tan sols la proteïna de l’espiga.
Com a resultat d’això, el vaccí de Valneva podria ser més eficaç per a fer front a les variants emergents del virus de la covid i, si s’aprova, també podria ser útil com a vaccí de reforç. Aquest vaccí podria emmagatzemar-se en condicions estàndards de cadena de fred (2-8ºC) i s’espera que s’administri en dues injeccions.
En quin punt es troba l’assaig clínic?
Segons l’empresa, no hi ha hagut problemes de seguretat ni cap fet advers greu relacionat amb el VLA2001 en els assaigs clínics de la fase inicial.
El VLA2001 es va administrar en dosis baixes, mitjanes i altes en aquests assaigs, i tots els participants del grup de dosis altes van generar anticossos contra la proteïna de l’espiga del virus.
Una mesura de la resposta immunitària en el grup de dosi alta després d’haver completat les dues dosis és que els nivells d’anticossos eren, després de dues setmanes, com a mínim tan alts com els observats en pacients infectats naturalment pel SARS-CoV-2. Curiosament, el VLA2001 va induir respostes immunitàries contra diverses proteïnes de virus (inclosa la proteïna de l’espiga) en tots els participants, un signe encoratjador que el vaccí pot proporcionar una àmplia protecció contra la covid-19.
D’ençà de llavors, el vaccí ha passat a la fase 3 de l’assaig clínic al Regne Unit. L’assaig, que va començar l’abril del 2021, en compararà la seguretat i l’eficàcia amb el d’AstraZeneca. S’espera que l’assaig en fase 3 es completi la tardor d’enguany. I si té èxit, es presentarà per a l’aprovació reguladora immediatament després.
Qui se n’ha interessat?
Tot i que els assaigs clínics de fase 3 acaben de començar, el govern britànic ha encarregat a la bestreta més de 40 milions de dosis a Valneva, amb l’opció de comprar-ne més en el futur. Si els assaigs tenen èxit i s’aprova la normativa, aquest vaccí es podrà utilitzar com a reforç a temps per a l’hivern vinent a l’hemisferi nord.
Austràlia ha confirmat que també té converses amb Valneva per a importar el vaccí i sembla que alguns països d’Europa també estan interessats a arribar a un acord.
A mesura que creixin els nous casos de la covid a tot el món, anirem veient l’aparició de noves variants virals que amenacen d’escapar de la protecció que ofereixen els vaccins existents. Ja hem vist com Moderna i Novavax comencen a reformular els seus vaccins, basats en la proteïna de l’espiga, per avançar-se a les variants emergents.
En aquest context, el vaccí de Valneva, amb el potencial de generar una resposta immunitària més àmplia i protectora, podria ser una eina útil per a combatre l’augment de virus i les seves mutacions. No obstant això, abans caldrà veure i comprovar si el vaccí és realment “a prova de variants” o si, simplement, es veu menys afectat per les variants emergents.
Adam Taylor és Early Career Research Leader al Grup de Virus Emergents, Inflamació i Teràpies del Menzies Health Institute Queensland, a la Universitat de Griffith, a Austràlia. Aquest article ha estat publicat originalment a The Conversation.