25.07.2019 - 15:01
El Museu Hidroelèctric de Capdella, a la Vall Fosca (Pallars Jussà), acollirà demà un homenatge a Conxita Grangé, l’última supervivent catalana dels camps de concentració nazis.
L’acte, organitzat pel Memorial Democràtic, té l’objectiu de reconèixer Grangé, una veïna nascuda el 1925 a Espui, un dels vint municipis d’aquest territori i que va ser deportada al camp de Ravensbrück el 1944.
Grangé va viure des dels dos anys amb els seus oncles a Tolosa de Llenguadoc i, durant la Guerra Civil, la família es va traslladar a Catalunya per lluitar al bàndol republicà. Quan va acabar la guerra, va viatjar fins a l’estat francès, on va lluitar amb la resistència als nazis i, amb la seva germana, feia d’enllaç entre els guerrillers i els maquis.
El 1944 la catalana va ser detinguda i lliurada, torturada i empresonada per la Gestapo a l’estat francès. Finalment, després de recórrer el territori francès amb set-cents detinguts més, la van internar en un camp de concentració de dones.
Després del seu alliberament, va tornar a l’estat francès, on encara viu, i es va casar amb Josep Ramos Bosch, un antic guerriller català. Grangé ha dedicat bona part de la seva vida a explicar la seva experiència als escolars i a mantenir viva la memòria de les dones deportades. Per això, ha rebut destacades condecoracions a l’estat francès, com la Legió d’Honor i la Medalla de la Resistència.
Actualment, és l’última supervivent catalana dels camps de concentració i extermini nazis. L’acte d’aquest divendres començarà a les 19.00 hores i comptarà amb la presència de la consellera de Justícia, Ester Capella, la directora del museu, Eva Perisé, l’historiador Josep Calvet i el batlle de la Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau.