Vall d’Hebron opera per primera vegada un pacient amb un tumor al cap del pàncrees amb el robot Da Vinci

  • La màquina permet que un millor treball dels cirurgians i na recuperació més ràpida i menys dolorosa del malalt

VilaWeb

ACN

04.04.2019 - 11:42
Actualització: 04.04.2019 - 13:22

Per primera vegada, un equip de cirurgians de Vall d’Hebron ha utilitzat el robot Da Vinci per operar un pacient amb un tumor al cap del pàncrees. Ha estat una intervenció de deu hores on els metges han extirpat el tumor, el cap del pàncrees, el duodè la vesícula i la part final del conducte biliar. A més, s’han hagut d’empalmar el budell amb l’estómac, el budell amb el conducte biliar i el budell amb la part del pàncrees que queda. Fer-ho amb el Da Vinci permet als cirurgians treballar amb més precisió que amb laparoscòpia, gràcies a l’òptica i al robot del 3D i redueix substancialment el temps de recuperació del pacient, sobretot si es compara amb la cirurgia oberta.

Perquè un pacient amb tumor de pàncrees pugui ser intervingut amb el robot Da Vinci ha de complir alguns requisits com no patir obesitat, tenir el tumor molt localitzat, que sigui relativament jove i que no hagi passat per altres operacions. L’Ángel Díaz, de 58 anys, complia aquestes condicions i el febrer passat va convertir-se en el primer pacient a qui se li ha extirpat el cap del pàncrees després d’una operació amb el Da Vinci. Reconeix que ha estat ‘més dur del que es pensava’ però explica que sobretot, ho va ser la primera setmana, que amb ”tant dolor’ pensava que estaria molts dies a fer vida normal.

En canvi, l’Ángel va veure que ‘increïblement’ a partir de la segona setmana estava cada dia molt millor i ara, quan encara no fa ni un mes que ha passat per quiròfan, fa vida normal, menja pràcticament de tot i fins i tot camina uns tres quilòmetres cada matí amb ganes de poder acabar corrent una mica. Tot i entrar nerviós a quiròfan, sabia que estava en bones mans. Poc més d’un mes després de l’operació i un cop recuperat, l’Àngel haurà de començar el tractament el tractament preventiu amb quimioteràpia. I és que el de pàncrees és un dels càncers més agressius i amb més mal pronòstic.

El cap clínic de Cirurgia Pancreàtica i investigador del grup de Trasplantaments Digestius del VHIR, Joaquim Balsells, explica que en els casos que es pot extirpar, la supervivència en 5 anys és només del 30%. Balsells ha explicat que la diferència entre fer aquesta operació amb laparoscòpia o amb el Da Vinci rau precisament en la manera de treballar dels cirurgians, amb molta més precisió. La recuperació té un procés similar però en canvi, és molt més ràpida i segura que en el cas de les cirurgies obertes, on les incisions són de fins a 30 centímetres. En aquest cas, es fan tan sols els cinc forats necessaris per introduir els braços del robot i un petit tall, com una cesària, per poder extreure tot allò que han d’extirpar.

L’únic inconvenient és que és més llarga però el pacient que pot sotmetre’s a la intervenció no es veu afectat per aquest fet. Amb aquesta operació, l’Hospital Vall d’Hebron s’ha convertit en el primer hospital de Catalunya a fer aquesta extirpació amb el Da Vinci, després de ser també el primer centre que realitzés aquesta operació amb laparoscòpia a finals del 2017. Des d’aleshores, s’han fet un total de deu operacions similars amb aquesta tècnica. El plantejament de l’equip mèdic però és anar implantant, en la mesura del possible, cada vegada més operacions amb el Da Vinci.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor