04.07.2018 - 13:21
|
Actualització: 04.07.2018 - 15:48
L’Hospital Vall d’Hebron ha inaugurat una nova unitat de fibrosi quística que compta amb una estructura dissenyada per a millorar l’eficàcia de l’atenció. La principal novetat és que, en el mateix espai, una part està dedicada a les consultes infantils i una altra part a les d’adults. Vall d’Hebron ha explicat que aquest disseny de separar l’àrea per edats és únic a Europa i ajuda a evitar les infeccions creuades entre pacients adults i pediàtrics. Un altre aspecte és que el pacient no ha de canviar de consulta, sinó que l’especialista és el que es mou de sala en sala per així poder evitar encara més els contagis. A més, parets, poms de portes i taules estan coberts amb materials antibacterians.
En la nova unitat, els nens entren per un costat i tenen un passadís amb les consultes mentre que els adults entren per l’altre costat i accedeixen a un altre passadís. Està en el mateix lloc que l’anterior, però triplica l’espai previ. L’hospital ha explicat que aquest projecte ha estat possible gràcies a la donació de 2,3 milions d’euros de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu i ha comptat amb el suport de l’Associació Catalana de Fibrosi Quística.
La fibrosi quística és una malaltia genètica que afecta els pulmons, l’aparell digestiu i altres òrgans del cos. En concret, ataca les cèl·lules que produeixen el moc, la suor i els enzims digestius. Les secrecions de l’organisme que normalment són fluides es tornen més espesses formant taps sobretot al pulmó i el pàncrees. Els símptomes més freqüents en els nens petits són les deposicions greixoses, el retard de pes i les bronquitis i infeccions respiratòries de repetició. Poden aparèixer sinusitis, diabetis, pancreatitis i problemes de fertilitat i es tracta d’una malaltia greu i crònica que pot posar en risc la vida dels pacients i redueix la seva qualitat de vida.
La responsable de la Unitat de Fibrosi Quística d’infants de l’Hospital Vall d’Hebron, la doctora Silvia Gartner, ha explicat a la inauguració del nou espai que han d’evitar per tots els mitjans que els pacients estiguin junts.’Hem d’evadir que els pacients es trobin perquè no es contagiïn uns amb altres produint una cosa que es diu infeccions creuades, és a dir, es passin microorganismes’, ha explicat la doctora Gartner. Els malalts de fibrosi quística tenen més facilitat perquè qualsevol microorganisme que respirin els acabi afectant negativament. El doctor Antonio Álvarez, el responsable de la Unitat de Fibrosi Quística d’adults, ha explicat que el tractament provoca que els pacients tussin i expulsin bacteris i, per tant, les sales s’han d’higienitzar després de cada tractament.
Addicionalment, la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu també ha fet possible la creació de nous gabinets on es faran proves als pacients pediàtrics, com nens amb discinèsia ciliar, malaltia de Crohm o malformacions cardíaques. Són unes instal·lacions modernes on es faran broncoscòpies, colonoscòpies i esofagoscòpies a més d’altres procediments.