20.02.2018 - 15:19
|
Actualització: 20.02.2018 - 20:54
Fa només una setmana que els pacients que han de ser operats al Bloc Quirúrgic de l’Hospital Vall d’Hebron gaudeixen del nou sistema de traçabilitat que ha impulsat el centre i que, a través d’una polsera i el bluetooth, l’equip mèdic pot saber en tot moment on és el pacient, en quina fase del procés es troba i quanta estona s’hi està. És un sistema innovador i pioner a l’estat espanyol que dóna més seguretat als pacients en reunir tota la informació mèdica en un sol dispositiu accessible per a tots els professionals que, a la vegada, permetrà adoptar mesures de millora a l’assistència sanitària. A més a més, els acompanyants també podran consultar a través de l’aplicació mòbil tota aquesta informació.
Quan un pacient entra al bloc quirúrgic, un zelador li col·loca una polsera amb una etiqueta que permet tenir-lo identificat durant tot el procés i controla el trànsit del pacient dins aquesta àrea quirúrgica. A través de la tecnologia bluetooth i el conjunt de balises repartides per tot el bloc, el sistema detecta els moviments en temps real i permet als professionals mèdics, tenir informació precisa de l’evolució de l’operació.
D’aquesta manera, per exemple, es pot saber exactament quanta estona perd cada pacient a cada fase de l’operació i detectar, per part dels professionals, possibles retards. En aquest sentit, el coordinador del bloc quirúrgic, Juan Antonio Hueto, ha destacat que per exemple, si es detecta que els pacients es retarden en un determinat punt, s’hi poden posar més recursos o distribuir el personal en funció de les necessitats. L’objectiu final, conclou Hueto, és ‘millorar el procés assistencial’.
Així, per exemple, també es millora la seguretat del pacient en emmagatzemar a través d’un únic dispositiu tota la informació rellevant de la seva salut. Amb aquest dispositiu, doncs, l’equip mèdic millora la seva comunicació i s’estalvia haver d’escriure al sistema informàtic els moviments del pacient, ja que el registre i els avisos es duen a terme de manera automàtica. Paral·lelament, a través de l’aplicació de Vall d’Hebron, els familiars també poden fer aquest seguiment.
Una de les primeres acompanyants que ho ha provat és la Marisol Romero, que després de diverses intervencions al seu pare, veu aquest canvi com un avenç ‘ideal’ perquè aporta una ‘tranquil·litat fantàstica’ als familiars que esperen fora i els permet un millor control del temps. Així, un cop els zeladors s’han endut el pacient, pot comprovar quan ha entrat a quiròfan i saber quanta estona encara pot trigar. El sistema també es farà servir, en un futur, per als aparells com ara els ecògrafs o els desfibril·ladors, de manera que els supervisors podran trobar ràpidament l’aparell quan es necessiti i els professionals podran dedicar el temps a altres tasques.