18.11.2021 - 08:54
|
Actualització: 18.11.2021 - 13:15
Metges i investigadors dels serveis de Malalties Infeccioses i de Farmàcia de l’Hospital del Mar, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Biomèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i de l’Hospital Universitari Son Espases, han validat in vitro una combinació d’antibiòtics per fer front a un bacteri resistent a tots els tractaments. Es tracta de l’antibiòtic ceftazidima/avibactam, aprovat las Estats Units el 2015, combinat amb altres antibiòtics per tractar les infeccions causades per variants del bacteri Pseudomonas aeruginosa. Aquest es mostrava resistent a tots els tractaments, fins i tot el ceftazidima/avibactam en solitari. El treball el publica la revista Microbiology Spectrum.
Aquest bacteri està present a tot el món en diferents variants. La seva capacitat per escapar-se dels tractaments antibiòtics existents el converteixen en una de les principals preocupacions en aquest camp. De fet, entre el 10 i el 14% de les infeccions que provoca aquest bacteri a l’estat són responsabilitat de variants que no responen als tractaments disponibles.
Aquest bacteri afecta sobretot persones immunodeprimides i pot causar problemes que poden arribar a ser molt greus, com la pneumònia, afectacions cardiovasculars i sèpsia.
El treball s’ha fet amb mostres in vitro de set variants del bacteri, inclosa la predominant a Catalunya. Aquest va consistir a comprovar l’efectivitat del ceftazidima/avibactam sol i en combinació amb altres antibiòtics. L’autora principal del treball i metgessa adjunta del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, la doctora Milagro Montero, ha explicat que l’objectiu és optimitzar els tractaments amb les eines disponibles.
Segons els resultats, en més del 80% de les variants resistents a ceftazidima/avibactam, les combinacions funcionen. A més, en una d’elles la combinació elimina a totes les variants resistents a l’antibiòtic de referència.
Així, la combinació de ceftazidima/avibactam amb amikacina o aztreonam va assolir una eficàcia del 85,7%, que va arribar al 100% en el cas de la combinació amb colistina. Per contra, l’assaig amb meropenem va quedar-se amb una eficàcia per sota del 30%.
Aquests resultats porten als investigadors a plantejar la necessitat de realitzar un assaig clínic per avaluar l’eficàcia en humans d’aquestes combinacions d’antibiòtics. De moment, però, l’estudi permet comptar amb una alternativa de tractament per a pacients sense cap altra alternativa.