19.07.2017 - 11:37
VALÈNCIA/BILBAO, 19 (EUROPA PRESS)
València ha sigut triada, al costat d’altres 167 ciutats europees, per a un estudi comparatiu per a mesurar l’impacte del sector cultural en la societat i l’economia local, segons ha informat la Comissió Europea en un comunicat
Esta selecció s’ha realitzat entre una mostra de mil ciutats d’un total de 30 països europeus i amb el nou Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives, creat pel Centre Comú d’Investigació (CCI), que és el servici científic intern de la Comissió Europea.
Segons ha explicat la Comissió Europea, esta ferramenta d’anàlisi “llança llum sobre la intensa relació entre el dinamisme cultural i diferents dimensions de la vida d’una ciutat, començant per la seua diversitat social i la seua activitat econòmica”.
La Comissió Europea ha subratllat com “la cultura i la creativitat contribuïxen al desenvolupament social i al creixement econòmic i la creació d’ocupació de les ciutats”.
El Centre Comú d’Investigació (CCI) de la Comissió Europea ha creat el ‘Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives’ amb la finalitat de cobrir esta llacuna d’informació. Esta ferramenta s’ha articulat entorn de tres índexs principals, el dinamisme cultural, l’economia creativa i l’entorn propici, organitzats en nou dimensions i mesurats a través de vint-i-nou indicadors que van des del nombre de museus i sales de concerts fins a l’ocupació en els sectors cultural i creatiu, i des de les sol·licituds de patents de TIC fins al nivell de confiança que tenen entre sí els ciutadans d’una ciutat.
Reunix dades procedents de diferents de fonts públiques (com Eurostat i l’Eurobaròmetre) i dades experimentals (TripAdvisor). S’espera que el Monitor s’actualitze cada dos anys a fi que seguisca sent conceptual i estadísticament sòlid entre diferents països, ciutats i en el temps, i que aconseguisca percebre el desenvolupament de les ciutats.
El comissari europeu d’Educació, Joventut, Esport i Cultura, i responsable del CCI, Tibor Navracsics, ha declarat que el seu objectiu és “situar la cultura i la creativitat en el cor de l’agenda política europea”.
“En una època de grans transformacions socials i de creixent competència mundial entre ciutats, hem de mirar més enllà de les fonts tradicionals de creixement i benestar socioeconòmic i explorar el paper de la cultura en unes ciutats dinàmiques, innovadores i diverses”, ha dit.
El Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives, ha destacat, “posa en relleu les ciutats europees que han tingut èxit a l’hora de trobar les seues pròpies formes d’utilitzar el potencial de la cultura i la creativitat per a impulsar el desenvolupament, la innovació i la creació d’ocupació, i millorar la qualitat de vida dels ciutadans”.
El Monitor de les Ciutats Culturals i Creatives és el resultat d’un projecte d’investigació que inclou 168 ciutats de 30 països europeus. Està disponible en forma de ferramenta interactiva en línia a fi de permetre que els usuaris naveguen per les ciutats seleccionades, així com d’una àmplia gamma de dades quantitatives i qualitatius sobre la seua actuació.
En particular, mostra que la Ciutat Cultural i Creativa “ideal” a Europa seria una combinació de les ciutats amb millors actuacions en cada indicador. Esta ciutat ideal tindria els millors locals i instal·lacions culturals de Cork (Irlanda), la participació cultural i l’atractiu i les ocupacions creatives i basats en el coneixement de París (França), la propietat intel·lectual i la innovació d’Eindhoven (Països Baixos), les noves ocupacions en sectors creatius d’Ume (Suècia), el capital humà i l’educació de Lovaina (Bèlgica), l’obertura, tolerància i confiança de Glasgow (el Regne Unit), les connexions locals i internacionals d’Utrecht (Països Baixos) i la qualitat de la governança de Copenhaguen (Dinamarca).
Cinc d’estes huit ciutats tenen menys de 500.000 habitants (Cork, Eindhoven, Ume, Lovaina i Utrecht), i València apareix com una de les 168 europees i de les 14 ciutats espanyoles triades en este nou monitor. Altres ciutats espanyoles seleccionades són Madrid, Salamanca, Sant Sebastià, Santiago de Compostel·la, Burgos, Còrdova, Las Palmas de Gran Canària, Barcelona, Saragossa, Granada, Sevilla, Lleida i Bilbao.