València es mobilitza contra la turistificació en una manifestació que vol ser històrica

  • Les columnes dels diferents barris de la ciutat s'ajuntaran en les Torres de Serrans a les 18.30

VilaWeb
Laura Escartí
18.10.2024 - 21:40

València s’ofega“, i no és per cap riuada, com la que va inundar la ciutat el 14 d’octubre de 1957, sinó per un model econòmic que ja no se sosté. Fa prop d’un mes que es va anunciar la manifestació que tindrà lloc avui a València contra la turistificació. D’ençà que es va publicar, les xarxes s’han omplert d’adhesions i missatges de suport a una mobilització que vol ser històrica. El moviment València No Està En Venda ha nascut arran de la preocupació d’una vintena de col·lectius i associacions de la ciutat per la situació en matèria d’habitatge, planificació urbanística i protecció del territori. Reivindiquen un accés digne a l’habitatge i una regulació que evite la saturació turística.

Aquests darrers cinc anys, el preu del lloguer a València s’ha encarit d’un 77%, segons dades de la Càtedra de l’Observatori de l’Habitatge de la UPV. La mitjana del lloguer d’un pis és de 1.656 euros, i en barris cèntrics, com Ciutat Vella, pot arribar als 2.000. Però ja no pugen únicament els preus del centre, sinó també en barris més allunyats, com ara Camins al Grau, on la mitjana és de 1.700 euros al mes. El motiu principal d’aquest augment és la transformació d’habitatges residencials en pisos turístics.

I encara hi ha més qüestions. Els baixos comercials de negocis tradicionals també van desapareixent en benefici d’aquesta mena d’apartaments per a turistes. Ho explicava Esperança Camps en aquest reportatge a VilaWeb: “On fins fa poc hi havia una perruqueria o un forn de pa o un taller mecànic, ara hi ha cataus o cofurnes que són el resultat de dividir els locals en apartaments petits, alguns sense espirall a l’exterior. I tots, amb una caixeta que té uns nombres que els llogaters han de prémer per a confegir la contrasenya que els permetrà d’entrar-hi.”

Els convocants de la manifestació denuncien que aquesta situació és tan sols la punta de l’iceberg del problema que afecta la ciutat i desplaça forçosament els veïns. Per això, entre les demandes dels col·lectius a les institucions, hi ha la regulació efectiva del lloguer i de compra-venda d’habitatges, aturar els desnonaments sense alternativa residencial, declarar València com a zona tensada, prohibir els apartaments turístics, i aturar l’entrada de creuers i també les ampliacions del port i l’aeroport.

“València cridarà per fomentar i recuperar el teixit veïnal, els espais privats i públics; per la defensa d’un dret fonamental com és el de l’habitatge; per preservar la identitat i la cultura valencianes, i per dir no a les entitats responsables de la turistificació, que oprimeixen i mercantilitzen els drets fonamentals de les persones i el seu territori”, deien en un comunicat.

Entre els col·lectius que integren el moviment, hi ha Entre Barris –que aglutina assemblees d’uns quants barris de la ciutat, entre els quals, Benimaclet, la Saïdia i l’Olivereta–, Per l’Horta, Acció Cultural del País Valencià, Ca Revolta, el Centre Social Nou, la Comissió Ciutat Port, la PAH València i el Sindicat d’Habitatge.

Una mobilització històrica

La mobilització contra la turistificació a València ha rebut suport d’un grapat de personalitats. Noms de la cultura, com Josep Nadal, Esther, Artur Martínez, Esteve Tortosa, Dani Miquel, Rafa Xambó i Sandra Monfort han enregistrat vídeos animant a la participació en la manifestació. També figures destacades de l’activisme polític, com Miquel Ramos, i cares conegudes de les xarxes socials, com Cabra Fotuda.

Aquesta és la primera gran mobilització per l’habitatge i contra la saturació turística a València, però també ha aglutinat unes quantes lluites del País Valencià, fet que li dóna un caràcter transversal. De la reivindicació del dret de l’habitatge fins a la protesta contra l’ampliació del port, València sortirà al carrer contra un model econòmic basat en l’especulació del territori i la turistificació. De fet, el manifest ha recollit 191 adhesions de col·lectius, associacions, partits i sindicats.

Tal és la dimensió que ha agafat la convocatòria, que l’organització ha denunciat aquesta setmana que la delegació del govern espanyol i l’Ajuntament de València havien provat d’entorpir-la. Explicaven que, una setmana abans de la manifestació, els havien notificat que el recorregut, ja aprovat, s’havia de modificar i que no podia acabar a la plaça de l’Ajuntament. El motiu era irònic: coincidia amb la Fira de les Comarques, un esdeveniment de promoció turística dels municipis.

Gràcies a la pressió dels organitzadors, es va saber que aquesta fira feia catorze dies que havia estat suspesa. Tant l’ajuntament com la delegació van argumentar problemes de comunicació. Finalment, es mantindrà el recorregut inicial i la marxa acabarà a la plaça de l’Ajuntament, però els col·lectius denuncien que la situació és indignant. “L’actitud de l’Ajuntament de València és inexplicable: o bé demostren la seua incompetència, o bé han volgut evitar que la manifestació ‘València s’ofega’ arribe a la plaça de la ciutat, cosa que seria gravíssima. Els fets mostren una degradació dels principis democràtics intolerable. Els responsables, regidors i alcaldessa han de reflexionar sobre el seu comportament, assumir responsabilitats i donar explicacions”, van dir en un comunicat.

Com serà la manifestació?

Les Torres de Serrans seran el punt de trobada de les columnes que partiran dels diferents barris de València. Hi ha la columna dels barris del sud, que partirà del Parc Central (porta de Filipines) a les 16.45, passarà per Russafa i farà una parada a l’estació del Nord a les 17.30 per a arreplegar les persones que arriben en tren. La columna sud-oest eixirà de la plaça de Roma, al barri de l’Olivereta, a les 17.30, i recollirà els veïns dels barris de Jesús i Patraix. S’ajuntarà amb la columna de Ciutat Vella cap a les 18.00 en les Torres de Quart.

La columna est aplega els barris de Marítim i Algirós, i sortirà a les 17.30 del pont de la Mar, a la plaça d’Amèrica. Finalment, hi ha les columnes del nord. D’una banda, hi ha la de la Saïdia, que eixirà de la Protectora, al carrer Maximilià Thous, 6, a les 17.30. D’una altra banda, hi ha la de Benimaclet, que partirà de la plaça del barri a les 17.15. S’ajuntaran en la plaça Santa Mònica. A més a més, el col·lectiu Garrot Acció ha organitzat un autobús a la Marina Alta, una comarca greument afectada per la turistificació. Eixirà de Benissa a les 16.00 i farà parades en Pedreguer i Pego.

És previst que totes les columnes arriben a les Torres de Serrans cap a les 18.30, i la manifestació començarà cap a les 19.00. Durant la marxa, hi haurà actuacions i accions sorpresa. A més, cada columna disposarà d’unes rajoles amb el lema “València no està en venda” i el disseny de la riuada, que col·locaran en espais significatius de cada barri per deixar constància d’aquesta mobilització històrica. La manifestació acabarà davant la casa de la vila, al cor de València.

Alacant també se suma a les mobilitzacions contra la turistificació i tindrà la seua manifestació a les 19.00. La marxa, convocada conjuntament pel Sindicat de Barri de Carolines i la plataforma crítica del turisme Alacant On Vas, partirà de l’estació de Renfe i acabarà a la plaça de l’Ajuntament.

Onada de mobilitzacions contra la turistificació

València i Alacant s’afegeixen, així, a l’onada de mobilitzacions contra la saturació turística que ja s’han fet al Principat i les Illes. Al País Valencià tampoc no és el primer moviment contra la turistificació. A la Marina Alta va sorgir aquest estiu el grup Garrot Acció, que ja ha fet accions a les cales de Xàbia contra la saturació del turisme en la comarca.

L’arribada en massa de turistes, l’encariment de la vida i l’expulsió dels veïns de les seues ciutats i pobles han fet que els ciutadans alcen la veu. Fins i tot, s’han fet accions directes, com a Barcelona, on un grup d’activistes van esquitxar uns turistes amb pistoles d’aigua mentre sopaven en una terrassa. L’acció va arribar a la premsa internacional, que se’n va fer ressò. En la mateixa línia, el 23 de novembre el Sindicat de Llogaters també ha convocat una manifestació a Barcelona per a exigir la rebaixa dels preus del lloguer a la meitat, i alerta que, si això no passa, prepararan una vaga de lloguers.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 19.10.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor