23.12.2022 - 18:07
|
Actualització: 23.12.2022 - 19:07
El monestir de Sant Miquel dels Reis de València instal·la un projecte artístic i d’investigació en homenatge a les dones antifeixistes que té un doble objectiu: visibilitzar la tasca de les organitzacions civils per la memòria històrica i enllaçar l’esperit reformista amb la mobilització feminista actual.
La iniciativa sota el títol ‘Homenatge desobedient. Arquitectura de l’abraçada. Dones antifeixistes‘; és una acció escènica, una instal·lació artística en l’altar de l’antiga església i els altars laterals, una publicació, un vídeo documental i un reportatge fotogràfic com a arxiu de memòria. Les diferents activitats es vincularan al moment previ a l’opressió de la dictadura, en concret, a la implicació de les dones antifeixistes d’aquell període en la transformació de la societat.
Es tracta d’una producció de PRO21 per a la Direcció general de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. La directora, Carmen Amoraga, reivindica que la recuperació de la memòria és un exercici de justícia que s’ha d’impulsar des de les administracions: “les dones antifeixistes van patir per la seva ideologia i pel seu gènere, van ser silenciades per la dictadura repressora i per la propensió masclista de la història. És el moment de recuperar-les i de reconèixer i valorar la seva tasca en la societat espanyola”
Per la seva banda, la directora artística i comissària, Paula Valero, ha destacat que “celebrar el seu llegat en el moviment feminista actual és una manera de procurar una altra memòria que ens serveixi per a recuperar els útils que necessitem enfront de les actituds i articulacions dels nous feixismes”.
L’espai on es desenvoluparan tant la mediació amb els col·lectius i associacions com les diferents accions artístiques és un antic monestir que en el seu passat va ser presó política, de manera que ‘Homenatge desobeït’ també aspira a recuperar la memòria de les víctimes del passat franquista d’aquest edifici, que és un dels millors exponents de l’arquitectura valenciana del Renaixement.
Mediació amb col·lectius
La convocatòria pretén reunir l’espectre més gran de grups i plataformes vinculades a aquestes lluites en un acte comú a fi de realitzar un exercici de reparació i visibilització.