València serà la capital internacional de la gravitació amb un congrés amb mil científics de més de cinquanta estats

  • Del 8 al 12 de juliol coincidiran les dues trobades més importants sobre gravitació

VilaWeb
Europa Press
05.07.2019 - 16:10
Actualització: 05.07.2019 - 16:16

València es convertirà durant cinc dies en la seu de la conferència internacional més important sobre relativitat general i gravitació. És la primera vegada que el país acull aquest congrés, en el qual se citaran un miler d’investigadors i científics de l’àrea de l’astronomia, l’astrofísica i la física de més de cinquanta països que participaran en alguna de les més de sis-centes conferències científiques programades.

Del 8 al 12 de juliol coincidiran les dues trobades més importants sobre gravitació: la 22nd International Conference General Relativity and Gravitation & 13th Edoardo Amaldi Conference on Gravitational Wave.

Aquest congrés, organitzat per la Universitat de València (UV) i el CSIC i gestionat per la Fundació ADEIT, ajudarà a crear noves sinergies en el camp de la gravitació i, especialment, en l’àmbit de la física d’ones gravitatòries i les seves múltiples implicacions.

Així ho han explicat els organitzadors del congrés a València, José Antonio Font, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica, i José Navarro, catedràtic de Física Teòrica, tots dos de la Universitat de València.

Les ones gravitatòries obrin una nova finestra a l’exploració detallada de l’univers i seran clau per a respondre als molts enigmes del macrocosmos i, segurament, també del microcosmos. Al seu torn, durant els dies del congrés, a través de les diferents sessions paral·leles i plenàries, es donarà resposta a molts dels interrogants que Stephen Hawking va plantejar sobre els forats negres i l’origen de l’Univers.

Hawking ha sigut un dels científics que més ha investigat sobre l’origen de l’univers i sobre la teoria de la relativitat, i la seva figura serà homenatjada. Companys, investigadors i amics de Hawking repassaran la seva extensa trajectòria professional.

A més del programa científic del congrés, també estan programades dues ponències de caràcter més divulgatiu. D’una banda, una taula redona el dimarts 9 de juliol en el MuVIM a les 19.30 hores sobre ‘Dones en la ciència’, en la qual diferents científiques debatran sobre la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones en els camps de STEM.

I, per una altra, la conferència ‘Einstein, forats negres i ones gravitacionals’, a càrrec de Gabriela González, professora en la Universitat de Louisiana i membre de l’observatori de detecció d’ones gravitatòries americà LIGO. S’impartirà en castellà el dimecres 10 de juliol a les 19.30 hores.

La inauguració del congrés serà el dilluns 8 de juliol, a les 9.00 hores i a les 9.30 hores s’oferirà la primera gran ponència del congrés en l’àmbit científic que portarà per títol ‘Stars askew in the heavens: the centenary of Eddington’s eclipse expeditions’, a càrrec de Clifford M. Will.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor