28.04.2022 - 13:52
|
Actualització: 28.04.2022 - 18:15
La Comissió Europea ha presentat una iniciativa per a impulsar amb 360 milions d’euros que 100 ciutats, on viu el 12% de la població de la UE, aconsegueixin la neutralitat climàtica el 2030. I entre aquestes hi ha València i Barcelona, que rebran finançament europeu per a invertir en projectes de mobilitat neta, eficiència energètica i planificació urbana sostenible.
L’interès de Brussel·les a accelerar la transició ecològica a les ciutats europees vol posar remei a l’impacte elevat ecològic que tenen. Són responsables del 65% del consum energètic, alliberen el 70% del diòxid de carboni i allotgen al 75% dels europeus, proporció que s’estima rondarà el 85% en 2050. L’objectiu és que a final de la dècada assoleixin la neutralitat climàtica, és a dir, que emetin només el CO₂ que el territori del municipi pugui reabsorbir, però prioritzant la reducció d’emissions i amb un màxim d’un 20% de gasos capturats.
La selecció inclou a gairebé totes les capitals dels països de la UE a més de localitats com Porto (Portugal), Anvers (Bèlgica), Cork (Irlanda), la Haia (Països Baixos), Malmö (Suècia), Bordeus (França), Munic (Alemanya), Kranj (Eslovènia), Saragossa (Espanya), Pécs (Hongria), Liberec (Txèquia), Aarhus (Dinamarca), Tessalònica (Grècia) o Florència (Itàlia). També hi ha 13 municipis de països associats com d’Albània, Israel, el Regne Unit, Turquia, Bòsnia i Hercegovina, Islàndia, Noruega i Montenegro.
“Les ciutats són sovint el centre dels canvis que Europa necessita per a tenir èxit en la nostra transició cap a la neutralitat climàtica. Felicitacions a les ciutats seleccionades, espero les solucions que desenvoluparan per a guiar els seus habitants i empreses cap a un futur més verd”, diu en un comunicat el vice-president de la Comissió per al Pacte Verd, Frans Timmermans.
Els municipis escollits rebran assessorament personalitzat i podran organitzar projectes pilot conjuntament, amb el propòsit d’aconseguir objectius tangibles el 2030. Per a això, hauran de presentar un pla climàtic amb inversions que es considerarà un “contracte intel·ligent”. No serà legalment vinculant, però atorgarà als qui compleixin les seves promeses un certificat que servirà per a desblocar futures partides de finançament.
“Les ciutats tenen les eines per a fer la mobilitat urbana i interurbana sana i sostenible, per exemple duplicant el trànsit ferroviari d’alta velocitat i desenvolupant infraestructura ciclista addicional en els pròxims deu anys”, afegeix la comissària europea de Transport, Adina Vaelan.
Brussel·les espera que les solucions que generi l’experiment es puguin exportar perquè la resta de ciutats de la UE també siguin climàticament neutres a mitjan segle, respectant així l’obligació adquirida pel bloc comunitari. “La transició verda s’obre camí a tota Europa ara mateix. Però sempre existeix la necessitat de pioners, que es fixin a si mateixos metes més altes. Aquestes ciutats ens estan mostrant el camí cap a un futur més saludable”, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Urusula von der Leyen.