05.04.2020 - 01:50
|
Actualització: 05.04.2020 - 11:31
“Caldrà posar sobre la taula reformes radicals que inverteixin la direcció de les polítiques vigents aquestes darreres quatre dècades. Els governs hauran d’acceptar un paper més actiu en l’economia. Hauran de veure els serveis públics com a inversions més que no pas passius, i hauran de buscar la manera de fer que els mercats laborals no siguin tan insegurs. La redistribució tornarà a l’ordre del dia; els privilegis de la gent gran i rica, qüestionats. Les polítiques fins fa poc considerades excèntriques, com ara la renda bàsica o impostos sobre la riquesa, hauran de ser part de la solució.” Discurs de la CUP? No, editorial del Financial Times d’ahir. Ho heu llegit bé: Una de les bíblies occidentals del capitalisme, el Financial Times, obert a una intervenció dels governs més gran en l’economia, i en la renda bàsica, atesa la crisi de la covid-19.
Poques hores després el senyor Pedro Sánchez (PSOE) anunciava que el confinament total tornaria a ésser parcial. Recomano d’escoltar els motius que dóna per a fer-ho. Són 8 minuts de resposta (vídeo 2, Respuesta medios comunicación, del minut 15.53 al 23.00). Aquest n’és el resum: tornarem al confinament parcial al final de les vacances de setmana santa. Efectivament, segons Sánchez, el confinament total dels treballadors es va aprovar “aprofitant la setmana santa, i un cop acabada la setmana santa, ja no té raó de ser”. I jo que em pensava que el motiu era mèdic. I no, era laboral. Els treballadors hauran estat confinats encara no dues setmanes. L’una serà la de vacances. L’altra, l’hauran de tornar. És a dir, Sánchez somnia ni gairebé ni intervenir l’economia en plena covid-19. Just a l’inrevés del Financial Times. Pel camí, milers d’empreses que cauen, autònoms abandonats, gent a l’atur. Doncs bé, el president del govern espanyol sense ni repensar les normes vigents. Diu que les ajudes necessàries es podran pagar si ens endeutem. Entesos.
El metge Oriol Mitjà ahir explicava el retorn gradual a l’activitat econòmica, d’una manera molt diferent de la de Pedro Sánchez, en aquest document, i en la seva intervenció al FAQS. Segons Mitjà el retorn a la feina es podria fer de manera massiva, sí. Però amb condicions. Que els uns treballessin el dilluns, el dimecres, el divendres, i els altres, el dimarts i el dijous. A més, hauria d’anar acompanyat de proves a la població multitudinàries, i que les autoritats fessin controls als ciutadans per saber si tenen febre. La finalitat és trobar gent infectada, sana o amb anticossos. I expedir permisos a la gent per a sortir de casa, o no, segons els resultats. El DNI sanitari. Tot el que no s’ha fet fins ara.
Per cert, aquest procediment pressuposa, cosa que jo no sabia, que hi ha gent que, un cop passada la malaltia, podria ser immune.
Les mateixes autoritats, que de moment no poden protegir ni infermeres ni metges amb material o proves, han de fer tot això? Salvador Illa ha de proporcionar proves multitudinàries, lliurar documents i separar la població entre gent sana, infectada o amb anticossos d’una manera coordinada? Entenc aquest procediment, sí, però em costa de creure-me’l, la veritat. D’entrada, em falten dos petits detalls: proves multitudinàries a la població i autoritats competents. En canvi, Oriol Mitjà diu que les proves es podrien aconseguir així:
“Has de coordinar tots els laboratoris perquè facin PCR. I que empresaris catalans busquin a la Xina tests ràpids i en portin 3 milions. Això només ho pot coordinar una institució” @oriolmitja #FAQSllorerTV3 ▶️ https://t.co/TjSc8KRyO1 pic.twitter.com/L65NAkHKUG
— Preguntes freqüents (@FAQSTV3) April 4, 2020
No ho sé. Jo la.por que tinc és que tornarem a la feina en massa, com vol Sánchez, però sense proves a la població, com vol Mitjà. I que la tornada gradual d’Oriol Mitjà per a evitar, tant com sigui possible, contactes i metros plens (“els uns que treballin el dilluns, el dimecres i el divendres, i els altres, el dimarts i el dijous”) són de món ideal. Això seria demanar a Pedro Sánchez que intervingués en l’economia.
El dubte és si viurem en un vaixell a la deriva, amb gent que torna a la feina, sí, però sense proves multitudinàries, ni tornada esglaonada. Si veurem, senzillament, gent que torna a la feina un cop la Setmana Santa s’hagi acabat.