05.03.2020 - 09:00
|
Actualització: 06.03.2020 - 21:43
Després del seguiment multitudinari de les protestes dels dos últims Vuit de Març, enguany els col·lectius feministes dels Països Catalans tornen a preparar una jornada reivindicativa que inclou convocatòries de vaga laboral feminista, com s’havia fet el 2019 i el 2018.
El 8 de març serà diumenge i això ha suscitat un cert debat dins el moviment i els sindicats. S’havien proposat opcions diverses: fer vaga el dia 8 encara que sigui diumenge, fer-ne el 8 i el 9, i no fer-ne. De moment, la majoria de sindicats que han convocat la vaga l’han convocada només per al 8 de març. De totes maneres, la vaga feminista no és únicament laboral, també és de cures i de consum, i el moviment feminista i els sindicats conviden a fer-les. Tot i que previsiblement la vaga enguany no tindrà tant seguiment, es preveu que les mobilitzacions al carrer seran molt potents, precisament perquè en la major part de sectors el diumenge és festiu.
Els sindicats majoritaris no convocaran la vaga
CCOO i UGT ja es van desmarcar dels altres sindicats en anys anteriors i van convocar aturades parcials de dues hores per torn i no pas una vaga d’un dia sencer. Però l’any passat UGT va registrar una convocatòria de dues hores per torn, amb cobertura de 24 hores. Enguany, ambdós sindicats ha decidit de no convocar vaga ni el 8 ni el 9 de març. S’ha refusat de fer vaga el dia 8 perquè, essent diumenge, s’hi adheririen molts menys treballadors, i també el dia 9 i prou, perquè el moviment feminista ha acabat descartant aquesta data. Representants de la secció de Dona i Igualtat de l’UGT expliquen que commemorar un dia internacional com aquest fora de la data corresponent no té trellat, perquè restaria força a la reivindicació. Així mateix, sostenir una vaga de dos dies seria encara més complicat, i per això de moment cap sindicat no ha donat suport a aquesta opció.
CCOO i UGT, doncs, diuen que s’estimen més centrar els esforços a fer que les mobilitzacions del dia 8 siguin un èxit i a portar les reivindicacions feministes a l’àmbit laboral amb estratègies diferents, com ara assemblees o actes de protesta. CCOO farà accions sostingudes durant més de dues setmanes, fins el 8 de març. UGT també organitzarà actes, mobilitzacions i assemblees i la secció d’Igualtat recorda que la vaga és també de consum i de cures, dues reivindicacions a què donen suport com a sindicat.
Convocatòries que varien segons el territori i el sindicat
CCOO i UGT no són els únics sindicats que no convocaran la vaga. Tampoc no ho farà la CNT. Fonts d’aquest sindicat expliquen que el baix seguiment que tindria una vaga un diumenge la desvaloraria com a eina de lluita. Sí que l’han convocada i hi donen suport sindicats com ara la Intersindical-CSC, la IAC, l’STEI Intersindical o el Sindicat COS. La Intersindical Valenciana i alguns altres sindicats han decidit de convocar la vaga només en algunes comarques, concretament al Comtat, l’Alcoià, la Marina Alta, la Marina Baixa, l’Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà, el Baix Vinalopó, l’Alacantí i el Baix Segura. La CGT sí que ha registrat el pre-avís de vaga al Principat, però l’ha descartada al País Valencià i les Illes. En tots els casos els sindicats donaran suport a les mobilitzacions.
Vaga d’estudiants el 6 de març
Els sindicats del món de l’ensenyament, com USTEC·STEs i el SEPC, també donen suport a la vaga, per bé que no s’alterarà el funcionament d’escoles, instituts i universitats perquè no s’ha convocat vaga entre setmana. Sí que ha convocat vaga entre setmana, pel 6 de març, el Sindicat d’Estudiants de Catalunya.
Què denuncia la vaga del 8-M?
El Dia Internacional de les Dones es denuncien la violència, els desavantatges i les discriminacions de què són objecte les dones pel fet de ser dones. Les reivindicacions, per tant, són variades, per bé que el 8 de març –tradicionalment reconegut com el Dia Internacional de la Dona Treballadora– i la vaga laboral en si posen èmfasi en les reivindicacions relacionades amb el treball. A banda l’escletxa salarial entre homes i dones, també es denunciarà la feminització de la pobresa, el fet que les feines més mal regulades i més mal remunerades recaiguin en les dones i la doble jornada laboral –entre la feina fora de casa i la de casa– que moltes es troben obligades a fer. Per això el moviment feminista exigeix que el temps destinat a les cures sigui reconegut en el càlcul de les pensions.
Més enllà de les reivindicacions laborals, el 8 de març també servirà per a denunciar la violència masclista en totes les formes. Els col·lectius feministes exigeixen més recursos per a combatre-la, lleis que ataquin totes les formes de violència contra les dones, formació obligatòria en perspectiva de gènere al poder judicial, en els cossos i forces de seguretat i a les administracions i mesures per a eradicar tota mena de violència sexual, també l’assetjament sexual a la feina.
A l’ensenyament, el moviment feminista reivindica la coeducació, exigeix que no es facin invisibles les dones a les aules ni als llibres de text i demana una millora de l’educació afectivo-sexual en els més joves.
Com l’any passat, el Vuit de Març d’enguany tindrà un caràcter interseccional i antiracista, que reconeix els drets de les dones immigrants i racialitzades, doblement afectades en àmbits com el laboral. Per això el moviment feminista també demana la derogació de la llei d’estrangeria, el tancament immediat dels centres d’internament d’estrangers (CIE) i l’assumpció de responsabilitats dels estats pel que fa a la crisi dels refugiats.
L’empresa pot prendre mesures contra les treballadores que facin vaga?
Com que la vaga serà convocada pels sindicats, és completament legal i registrada, com qualsevol altra. Tindrà repercussions en el sou segons les hores de vaga, però les empreses no poden acomiadar les treballadores ni aplicar-los cap mesura disciplinària pel fet d’haver-hi participat ni poden exigir-los que avisin amb antelació.
Vaga del consum
Pot semblar que el consum no té cap relació amb l’opressió de les dones, però va estretament vinculat amb les feines de casa i per això és un dels àmbits que es tindran en compte el 8 de març. Les dones són les responsables majoritàries del consum quotidià: de comprar el menjar i els productes de neteja. Es calcula que el 61,47% dels desplaçaments per a acomplir aquestes tasques el fan les dones. Per tant, aturar el consum és una altra manera de reivindicar aquesta feina invisible. Els col·lectius feministes, doncs, cada 8 de març insten a comprar tan sols allò que sigui necessari durant el dia o, si pot ser, no comprar res.
Vaga de cures
Els col·lectius feministes i els sindicats també animen les dones a desentendre’s de les feines de casa i de les feines relacionades amb la cura dels familiars el 8 de març. Malgrat que en molts casos és difícil, animen a deixar, tant com sigui possible, totes aquestes tasques als familiars propers.
I si sóc home, què?
Tot i que serà una vaga de dones que serveix per a reivindicar-ne els drets i palesar-ne la feina, els homes també podran donar-hi suport. Com que és previst que les dones que donin suport a la vaga facin una aturada, els homes que vulguin defensar-la podran cobrir-les en l’entorn laboral i estudiantil, tenir cura dels familiars i assistir a les mobilitzacions.
Legalment, els homes poden fer vaga. Tanmateix, els col·lectius feministes alerten que si també la segueixen perd una part del sentit: poder comprovar com es paralitza el món quan les dones s’aturen.
Principals concentracions
Encara no se sap ni l’hora ni el lloc de totes les mobilitzacions a les ciutats del país, però ja s’han fet públiques les primeres convocatòries.
- Barcelona: piquet central a les 07.30 a Diagonal amb Passeig de Gràcia i concentració a la plaça de la Universitat a les 17.00
- València: IES Lluís Vives, 18.00
- Girona: plaça de l’U d’octubre, 18.00
- Lleida: plaça 8 de març, 18.30
- Tortosa: plaça de Barcelona, 12.00
- Tarragona: plaça Imperial Tarraco, 17.30
- Palma: plaça d’Espanya, 12.00
- Alacant: plaça de la Porta de Sant Francesc, 11.00
- Castelló: plaça de Maria Agustina, 18.00
- Elx: plaça Els Algeps, 11.30
- Santa Perpètua de la Moguda: Parc Central, 12.30
- Santa Coloma de Gramenet: plaça de la Vila, 12.00
- Escaldes-Engordany: plaça Coprínceps, 17.00
- Perpinyà: plaça de la República, 16.00 (manifestació i flash mob)
- Eivissa: parc de la Pau, 18.00
- Ontinyent: plaça de la Concepció, 18.30
- Maó: plaça de la Constitució, 18.00
- Alzira: plaça Major, 11:30
- Manresa: Ben Plantada, 18:30
- Badalona: plaça de la Vila, 17:30
Marxes nocturnes
- Barcelona: sortida metro Trinitat Nova, 20.00
- Girona: edifici de Correus, 23.30
- Esparraguera: plaça de la Unió, 20.00
- Rubí: (no mixta) plaça Nova, 20.00
- Mataró: davant l’ajuntament, 21:30
- Guissona: plaça de la Plana, 19.00
- La Garriga: (timbalada) pista número 1 de la Garriga, 20:30
- Sant Cugat del Vallès: (no mixta) Rubí, 20.00
- La Seu d’Urgell: Pl. Monges, 19.30
Altres actes
- Barcelona: concentració de dones periodistes a les 12.00 a Jardinets de Gràcia i conferències ‘WOW‘ –‘Women of Wonderland’– al CCCB a partir de les 08.40.
- Girona: taller d’autodefensa feminista i xerrada ‘Lluites col·lectives als sectors de cures’ a les 12.00 a l’ateneu Salvadora Català i performança ‘Un violador en el teu camí’ a les 16.30 a la plaça 1 d’octubre.
- València: performança ‘Un violador en el teu camí’ a les 12.00 a la plaça de la Mare de Déu.
- Tarragona: taller d’autodefensa feminista i projecció de ‘Tàrraco violeta’ a la seu de l’ANC. Tot a partir de les 11.00.