Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella comencen una vaga de fam per la matança de Gaza

  • Els activistes volen pressionar el govern espanyol perquè deixi de vendre armes a Israel · També volen que es doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel pel genocidi a Gaza

VilaWeb
Els vaguistes, durant la presentació a la fundació Migra Studium (fotografia: Pol Baraza).

Text

Pol Baraza Curtichs

01.02.2024 - 13:10
Actualització: 01.02.2024 - 13:51

Gabriela Serra, Llum Mascaray i Martí Olivella, tres activistes antimilitaristes i amb una llarga trajectòria en la lluita no-violenta, han començat una vaga de fam a Barcelona per a exigir la fi de la matança de Gaza. Pretenen de pressionar el govern espanyol perquè deixi de vendre armes a Israel i perquè doni suport a la denúncia de Sud-àfrica contra Israel, ara que Tribunal Internacional de Justícia ha exigit al govern de Netanyahu que prengui mesures per a evitar el genocidi a Gaza. També demanen que el parlament aprovi en les setmanes vinents la proposta de resolució de suport a la denúncia de Sud-àfrica.

La vaga de fam s’afegeix a la multitud de manifestacions i actes que s’han fet al país en solidaritat amb el poble palestí i contra Israel. Serra ha denunciat que estan cansats de veure que fa dècades que es viu un apartheid, colonització, ocupació i assassinats, i que Israel se salta resolucions de les Nacions Unides i els acords d’Oslo, tot al·legant la legítima defensa. “Encoratjades pels centenars de manifestacions que han reclamat aturar el genocidi a Palestina, ens declarem en vaga de fama perquè el govern espanyol, com a mínim, posi fi al comerç d’armes amb Israel”, ha dit l’ex-diputada de la CUP aquest matí a la fundació Migra Studium, al centre del barri Gòtic de Barcelona, on es fa l’acció, que s’ha omplert d’activistes, companys i amics en solidaritat amb els vaguistes.

Tots tres activistes estan convençuts que el govern espanyol pot exercir més pressió per aconseguit un alto-el-foc permanent i la llibertat de tota la gent presa o captiva, com a base per una sortida justa i negociada del conflicte. Durant la lectura del manifest, Mascaray ha fet palès que “deixar de menjar és un acte d’empatia amb les persones que estan sotmeses a patir fam de pau cada dia”. I ha afegit: “Entenem que el nostre, és un petit gest. No pot ni vol obligar ningú. S’adreça a la consciència de la ciutadania, de les organitzacions, dels partits, dels parlaments i dels governs Perquè cadascú, des de les seves possibilitats i responsabilitats contribueixi a aturar les guerres, les morts i la destrucció; a aturar l’espiral de por, dolor, trauma, ràbia i violència; a crear les condicions per una vida digna, amb seguretat, respecte i reconeixement de les necessitats de pertinença de les diferents comunitats humanes”.

Els activistes han apel·lat els ciutadans a fer més pressió, tot organitzant-ne xerrades i dejunis en els dies vinents per a donar suport als objectius de la vaga; participant en les organitzacions i manifestacions; i fent objecció discal a la defensa militar, tot contribuint amb els diners a donar suport a iniciatives de pau, moviments de solidaritat i de resistència no-violenta.

Salah Jamal, membre històric de la comunitat palestina a Catalunya, ha denunciat que hi ha un divorci entre la ciutadania i els governants, que ha apuntat que actuen incorrectament. “Són còmplices amb l’estat d’Israel, que des del seu naixement representa un portaavions de les potències i l’ajuden a practicar un genocidi”, ha dit. També ha considerat que la mobilització no tan sols servei per a solidaritzar-se amb el poble palestí, sinó per a determinar el futur, perquè creu que les accions dels governs acabaran configurant una societat. La vaga de fam compta amb el suport de la Comunitat Palestina, la Fede i l’Associació Catalana de Jueus i Palestins – Junts. Els activistes subsistiran tan sols amb aigua i estaran supervisats per un equip mèdic, que els marcarà el fi de la vaga quan hi hagi un risc per la salut.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor