23.01.2023 - 21:40
|
Actualització: 25.01.2023 - 08:13
Uns 120.000 mestres i professors són cridats a fer una vaga convocada avui i demà, els dies 25 i 26 de gener. El sector educatiu torna al carrer després de les protestes d’ara fa pocs mesos. La manca d’acord amb el Departament d’Educació fa que els docents tornin a protestar per defensar els serveis públics. Demanen un ensenyament públic i de qualitat i assenyalen que no s’han revertit les retallades. Tot plegat, en una setmana que arriba marcada per tres vagues simultànies a Catalunya: a més de l’educativa, hi ha convocades aturades de metges i de taxistes.
Us expliquem tot allò que heu de saber sobre la vaga d’educació: repassem on seran les mobilitzacions, per quins motius es fan i quins serveis mínims hi haurà.
Quins dies és convocada la vaga de mestres i professors?
Els mestres i professors són convocats a fer vaga dos dies consecutius: dimecres, 25 de gener, i dijous 26. La convocatòria es va fer fa un mes, i a hores d’ara es manté. Tot i que han acostat posicions amb el Departament d’Educació, encara no s’ha arribat a cap acord.
Qui convoca la protesta?
La vaga d’educació la va anunciar el sindicat USTEC i s’hi han afegit la CGT, USOC, la CNT, COS i la Intersindical. CCOO, després de fer una consulta entre els associats, també s’hi ha adherit, igualment com el sindicat Professors de Secundària el dia 25. A més del col·lectiu de mestres i professors, s’hi han afegit el Sindicat d’Estudiants i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.
Què reclamen els sindicats?
Els sindicats demanen una educació pública i de qualitat i un pacte d’estabilitat per als interins. Alhora diuen que és essencial que s’equiparin les condicions laborals dels professors tècnics d’FP i que es recuperi el primer complement salarial als sis anys, per compensar la inflació. Assenyalen que no s’han revertit del tot les retallades i que per això cal que el pressupost del govern inclogui mesures per a fer-hi front. També exigeixen que es negociïn les condicions a l’hora d’aplicar l’avançament del calendari escolar i la recuperació de la reducció de les dues hores lectives als professors més grans de cinquanta-cinc anys.
Quins seran els serveis mínims durant les aturades d’educació?
La Generalitat de Catalunya ja ha fixat els serveis mínims per a la vaga del sector de l’educació. Han establert que hi haurà d’haver un membre de l’equip directiu a cada centre –pot ser director, coordinador pedagògic, cap d’estudis o secretari; a les escoles bressol haurà de ser un membre del claustre– i un professor per cada tres aules, des d’educació infantil i fins a secundària. També hi haurà d’haver un 50% dels monitors de menjador, del servei de cuina, del servei d’acollida, del servei d’extraescolars i del servei d’atenció als alumnes amb necessitats educatives especials.
Per a l’educació especial, de 3 anys a 16, s’han fixat uns serveis mínims del 50% de la plantilla dels centres, el mateix percentatge que a les escoles bressol.
Quines mobilitzacions hi ha previstes?
Els sindicats d’educació han convocat tres mobilitzacions amb motiu de la vaga. La primera és una manifestació unitària avui, dimecres. Començarà a les 11.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona i és previst que arribi fins al Parlament de Catalunya.
En la segona jornada, demà, dia 26, hi haurà accions descentralitzades a diverses ciutats:
- A Barcelona, a les 12.00 hi haurà una concentració al Departament d’Educació.
- A Girona, a les 10.30 hi haurà una manifestació que començarà a la plaça de Pompeu Fabra.
- A Tarragona, a les 10.30 començarà una manifestació a la plaça dels Carros.
- A Manresa, a les 8.30 hi haurà una manifestació davant els Serveis Territorials de la Catalunya Central i a les 19.00 una altra que començarà a la plaça de Crist Rei.
Finalment, dissabte, 28 de gener, també a la plaça de Sant Jaume de Barcelona hi ha convocada una concentració unitària amb agents socials a les 11.00.