24.05.2022 - 15:45
|
Actualització: 25.05.2022 - 12:23
Els sindicats d’educació USTEC-STEs, CCOO, Intersindical-CSC, UGT, USOC, Professors de Secundària i CGT han organitzat, de manera unitària, noves jornades de protesta amb motiu de la manca d’acord amb el Departament d’Ensenyament. Us expliquem tot allò que cal saber sobre la nova convocatòria de vaga d’educació.
Quins dies hi ha vaga?
Els sindicats d’educació han convocat tres jornades més de vaga a Catalunya durant el tercer trimestre. Hi haurà aturades parcials –de les vuit a les deu del matí– el 2 de juny i de tota la jornada el 25 de maig i el 9 de juny.
Què demanen?
Després de les convocatòries del mes de març, no hi ha hagut pas cap reconciliació entre sindicats i departament, i és per això que les demandes d’aleshores continuen vigents. Consideren que el Departament d’Educació no ha fet prou passos per a arribar a acords i la principal reivindicació ara és que es redueixi una hora lectiva la setmana. Aquesta mesura va ser imposada durant les retallades per a tot el professorat, però ara Educació solament proposa de retirar-la a primària.
Els sindicats defensen que amb una hora lectiva menys els docents podrien assumir tasques de coordinació i de preparació que es revertirien en una millora de la qualitat educativa. El canvi també significaria haver de contractar uns dos mil professors més i un cost d’uns cent setanta milions d’euros.
La gota que va fer vessar el got i que va desencadenar les aturades anteriors va ser el canvi del calendari escolar del curs vinent, que obligarà a començar les classes una setmana abans que no es preveia. Tot i que la protesta es manté, en aquestes noves aturades no és la qüestió prioritària. A banda, hi ha reclamacions que vénen de lluny i a les quals consideren que no s’ha donat resposta.
És per això que continuen demanant que es recuperi el poder adquisitiu perdut els darrers anys i arribar al 6% del PIB; que es retiri el nou currículum; s’estabilitzi la borsa de personal interí; i que els docents d’FP assoleixin l’equiparació salarial amb la resta. A més, també exigeixen que el Departament d’Educació assumeixi responsabilitats a l’hora de defensar la immersió lingüística a les escoles i instituts i que no deixi en mans dels centres la capacitat de compliment.
Amb tot, els sindicats, que continuen demanant la dimissió del conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, no descarten de convocar una vaga indefinida si consideren que el departament no es mou prou.
Quins serveis mínims hi haurà?
La Conselleria d’Empresa i Treball ha dictat els serveis mínims per als quatre dies de vaga d’educació. Segons l’ordre emesa, es decreta una persona de l’equip directiu per a cada centre, que pot ser el director, el coordinador pedagògic, el cap d’estudis o el secretari, i en el cas de les llars d’infants, un membre del claustre. A més de la persona esmentada, per a l’ensenyament infantil, de primària i secundària –de 3 a 16 anys–, es decreta un servei mínim d’un docent per cada tres unitats o aules.
En l’educació especial –de 3 a 16 anys– es requerirà el 50% de la plantilla dels centres. Per al servei de monitoratge de menjador, servei de cuina, servei d’acollida, servei d’extraescolars i d’atenció als alumnes amb necessitats educatives especials, el servei mínim serà del 50% de les plantilles dels centres, igual com també ho serà per a les escoles bressol.