26.04.2018 - 02:00
|
Actualització: 26.04.2018 - 14:05
Els estudiants universitaris i de secundària són cridats a fer vaga durant el dia d’avui. Tant el Sindicat d’Estudiants (SE) com el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han convocat una nova jornada de protestes que ha culminat amb una manifestació unitària al centre de Barcelona i també en ciutats com ara València, Lleida, Girona, Tarragona i Tortosa. El SEPC centra la seva reivindicació a exigir una rebaixa del 30% de les taxes universitàries i l’equiparació dels preus de màsters i graus, i alhora denuncia una ‘involució democràcia brutal’ a l’estat espanyol i sobretot a Catalunya, que viu –diuen– ‘un estat d’excepció franquista’.
➡També som a València, defensant la pública i la sobirania educativa. Defensant feina digna per al professorat. #26AVaga @sepc_valencia pic.twitter.com/heOkttjrqY
— SEPC (@SEPC_nacional) April 26, 2018
📷Milers i milers d'estudiants pels carrers de Barcelona. #26AVaga #PrimaveraEstudiantil pic.twitter.com/6IFSevQv1F
— SEPC (@SEPC_nacional) April 26, 2018
Vegeu la galeria de fotos de la manifestació de Barcelona:
A la Universitat Pompeu Fabra, el vice-rectorat d’estudiants ha decidit suspendre l’activitat acadèmica entre les 9 i les 11 en trobar els accessos bloquejats per part dels vaguistes. Una quarantena d’estudiants han passat la nit al campus per preparar la jornada de vaga i han encadenat les portes i han impedit el pas amb cadires i contenidors.
Segons que ha explicat a l’ACN el vice-rector d’estudiants, Pablo Pareja, quan han arribat al campus a primera hora s’han trobat que els estudiants que hi havia passat la nit havien encadenat els accessos d’emergència i per tant ‘no es donaven les circumstàncies de seguretat’ que s’han de garantir als treballadors i estudiants. Tenint en compte que els treballadors administratius, els docents i els investigadors no estan cridats a la vaga, Pareja ha explicat que s’ha optat per arribar a un acord amb els estudiants vaguistes perquè treiessin part de les cadenes i els deixessin entrar. La universitat, per contra, ha suspès l’activitat acadèmica fins les 11 del matí.
La vaga ha tingut un seguiment massiu a les diferents facultats de la Universitat de Girona. Alguns accessos, com els del campus de Montilivi, s’han barrat amb contenidors i tanques d’obra a les portes d’entrada. A més, un grup d’estudiants també ha passat la nit a la facultat d’Econòmiques per a preparar els piquets. Vora les deu del matí s’ha deixat accedir a l’interior a alguns dels alumnes que s’han acostat.
Els estudiants també han barrat l’UAB
A la Universitat Autònoma de Barcelona més de dos-cents estudiants han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i a primera hora del matí s’han repartit per diferents punts del recinte per bloquejar amb barricades vies com l’eix est, l’eix central, l’accés des de Sabadell o el que connecta la universitat amb Sabadell. A banda també s’han tornat a col·locar contenidors a l’entrada dels FGC des de la plaça Cívica.
La portaveu de la Coordinadora d’Assemblees de Facultat de la UAB, Mariona Motjé, ha explicat que l’objectiu de la protesta d’aquest dijous és donar veu a unes demandes ‘justes i necessàries’ i ha lamentat que hi hagi una part de joves catalans que no poden accedir a estudis universitaris a causa de l’elevat preu de les taxes. ‘Un 7% d’estudiants s’han quedat fora de les aules des de l’any 2001’, ha alertat.
Motjé ha recordat que el parlament ja va aprovar una reducció del 30% de les taxes i ha insistit que la reclamació estudiantil només exigeix ‘que el nou govern que es formi a Catalunya compleixi amb aquest compromís’. Així, ha refermat el posicionament dels estudiants en contra de l’article 155 que des del seu punt de vista ‘afecta directament l’educació’.
Com és habitual, els estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona s’han avançat un dia i, a banda el suport a la vaga general estudiantil d’avui, també van fer una aturada ahir i van tallar accessos al campus de Bellaterra.