La vaga del servei de neteja deixarà Barcelona sense recollida d’escombraries durant cinc dies

  • L'ajuntament espera que s'arribi a un acord però ja demana que durant cinc dies els ciutadans reciclin i evitin treure les escombraries en la mesura del possible

VilaWeb

Redacció

21.04.2022 - 16:12
Actualització: 21.04.2022 - 18:46

Els sindicats UGT, CCOO i la CGT han convocat una vaga de cinc dies dels treballadors de la neteja i les escombraries de Barcelona. S’han convocat fins a quatre mil empleats per protestar perquè les empreses contractades per l’ajuntament, Sorigué, Urbaser, Prezero i FCC -que va ser sancionada amb 7 milions d’euros per incompliment de l’anterior contracte- no els han actualitzat el sou segons l’IPC d’ençà del 2018. L’aturada començarà la nit del diumenge 24 d’abril i s’allargarà, si no hi ha acord, fins al divendres 29.

Si no hi ha un acord fins el diumenge i la vaga té el seguiment esperat pels convocants, seran cinc dies sense recollida d’escombraries ni servei de neteja de Barcelona, una situació que no s’ha produït mai a la ciutat, segons el sindicat majoritari del sector, la UGT.

L’últim sindicat a secundar l’aturada, la CGT, avisa que si no s’arriba a cap acord hi haurà una acumulació de brossa i brutícia als carrers i reclama també condicions dignes per al personal eventual, eliminar els torns de set dies seguits sense descans i un conveni laboral propi, tot i que la legislació no permet negociar sobre aquestes qüestions en les taules de negociació vigents.

L’ajuntament demana entesa entre les parts

Davant una situació que pot tenir greus efectes en la neteja, la salubritat i normalitat a la ciutat, l’Ajuntament ha demanat a ambdues parts més esforços en la negociació: “Barcelona es mereix que s’arribi a un acord, encara hi ha temps”, ha dit Janet Sanz, tinenta de batlle d’ecologia i urbanisme.

Malgrat que el consistori espera que les empreses i treballadors arribin a una entesa, es prepara per afrontar una aturada de cinc dies. “Barcelona no es quedarà sense neteja, hi haurà serveis mínims“, han assegurat el regidor de transició ecològica, Eloi Badia, que ha acompanyat en la conferència de premsa a Sanz i Albert Batlle, el regidor de seguretat. Tot i això, encara no es coneix el percentatge que es fixarà pels serveis mínims, que depèn de la Generalitat de Catalunya i condicionarà l’afectació de la vaga.

El consistori també ha explicat que s’organitzarà una taula política i una operativa per gestionar les actuacions durant els cinc dies que duri la vaga, un protocol similar al de la gestió de la pandèmia. I per intentar minimitzar els efectes de l’aturada, també s’ha demanat la col·laboració de la ciutadania reduint els residus: “Reciclem i traiem el mínim indispensable en la mesura del possible”.

El principal escull que caldrà superar en les negociacions és la pujada del sou dels treballadors de neteja i gestió de les escombraries, que no es produeix des d’abans de l’inici de la pandèmia. Fins llavors, cada any sindicats i empreses negociaven al febrer l’actualització del salari segons l’IPC de l’any anterior. El 2020 aquesta negociació respecte del 2019 es va veure truncada per l’esclat de la pandèmia. El 2021, encara en pandèmia, es va deixar la negociació perquè l’IPC de l’any anterior havia estat negatiu. El 2021 l’IPC va acostar-se al 6%, però les empreses ofereixen un 1,5% d’increment salarial, cosa que els sindicats troben massa poc.

Aturades a Girona coincidint amb temps de flors

Els treballadors de Girona + Neta també han convocat una vaga en la recollida d’escombraries, aquesta, però, serà indefinida i començarà el 2 de maig pel desacord sobre el nou conveni, precisament, a les portes de Temps de Flors. Tot i que l’empresa mixta (formada per Ajuntament i FCC) havia signat un preacord pel nou conveni amb representants del comitè, l’assemblea de treballadors no va avalar-lo. Això, sumat al fet que CCOO rebutja el pacte, ha acabat decantant la balança. L’ajuntament es manté obert a negociar per arribar a un acord perquè no vol que l’aturada coincideixi amb la mostra floral que atrau milers de visitants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor