22.09.2022 - 21:40
|
Actualització: 22.09.2022 - 21:44
El Sindicat d’Estudiants ha convocat manifestacions a Barcelona, València, Tarragona i Alacant per la vaga climàtica internacional d’avui, que clou la Setmana pel Clima d’enguany, del 20 al 27 de setembre. En el manifest de la convocatòria, l’organització estudiantil demana als alumnes de buidar les aules i omplir els carrers per protestar contra la situació d’emergència climàtica i els seus efectes. Amb el lema “El capitalisme mata el planeta. Hi hem de respondre ara!”, la protesta d’aquest 23 de setembre vol recuperar l’esperit de les vagues climàtiques del 2019, mesos abans de la pandèmia, quan milions de persones van omplir els carrers de tot el món exigint mesures efectives per a lluitar contra l’emergència climàtica i socioecològica.
El coordinador del Sindicat d’Estudiants al País Valencià, Carlos Naranjo, reivindica que “el jovent ha d’eixir als carrers amb força per protestar en contra dels efectes de la situació d’emergència climàtica.” Naranjo afirma amb contundència que aquest estiu ha estat esgarrifós, climàticament. Diu que no és cap casualitat ni cap fet aïllat. Recorda els incendis forestals, la sequera i les altes temperatures, que en alguns casos han batut rècords. “El canvi climàtic avança molt de pressa. Ni les empreses ni les institucions ho volen aturar i fins i tot justifiquen el capitalisme verd. Necessitem una alternativa al sistema capitalista perquè va destruint el nostre planeta”, reivindica.
Segons Naranjo, l’objectiu de la mobilització d’avui és demostrar que amb l’acció col·lectiva es poden aconseguir grans resultats. “Els governs ens demanen accions individuals, però així no canviarem res. Hi ha uns culpables clars”, assenyala, i recorda que vint empreses generen un terç de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i cent multinacionals emeten el 80% de diòxid de carboni. “Si la producció industrial continua en mans d’una minoria, mai no obtindrem justícia social i justícia ecològica.”
És per tot això que el Sindicat d’Estudiants convoca les manifestacions d’avui, que començaran de manera simultània a les 12.00. A Barcelona, la marxa anirà de la plaça de la Universitat fins a la plaça de Sant Jaume. A Tarragona, començarà a la plaça Imperial Tàrraco. A València, a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València, a l’avinguda de Blasco Ibáñez. I a Alacant, a la plaça de l’Esplanada.
Quant a mesures concretes, el coordinador del Sindicat d’Estudiants del País Valencià en destaca dues. Per una banda, critica durament les empreses energètiques i en demana una regulació: “Empreses com Iberdrola, Endesa i Naturgy opten pels combustibles fòssils, especulen amb suposades fonts d’energia sostenible, han incrementat d’un 24% els beneficis mentre la resta de la població en patim l’especulació amb preus que no són al nostre abast.” Per una altra, demana d’aturar l’ampliació del port de València, adduint que és una maniobra que prioritza els beneficis empresarials a l’equilibri ambiental de l’Albufera i totes les platges del sud de València.