04.01.2021 - 15:35
|
Actualització: 04.01.2021 - 18:59
“Farem un esforç més.” La consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut avui que la vaccinació funcionava amb “no tota la logística al 100%”, després d’un cap de setmana en què hi ha hagut diverses crítiques a la velocitat de distribució i aplicació de les dosis. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ho ha considerat “una polèmica estèril” que atribueix al fet que “hi ha molts nervis”, i ha mantingut el compromís d’haver aplicat les primeres 748.000 dosis del vaccí d’ací a dotze setmanes.
“Aquest és un projecte logístic monumental que té una durada de dotze mesos”, ha dit. “Volem assolir la immunitat de grup a final del 2021, per Nadal. Són 365 dies. N’han passat quatre. Hi ha molts nervis. Ho entenc. És la nostra esperança. Però és l’esperança d’un any. Estem massa nerviosos. És una carrera de fons”, ha dit Argimon. El secretari demana de posar el focus, de moment, en quins són els nivells d’infecció. Segons que han informat ell i Vergés, aquest matí havien arribat 33.000 dosis noves que ja s’han distribuït.
Amb tot, Argimon també ha reconegut que no s’havia “assolit l’objectiu de seixanta mil [dosis] la setmana”, la xifra que Salut havia anunciat d’entrada que marcaria el ritme del procés. El secretari ha defensat que aquesta xifra és la que prenen com a mitjana: “I ho recuperarem. Crec de debò que ho recuperarem.”
S’avança la vaccinació dels sanitaris
Per accelerar el procés, Vergés ha anunciat que es començaran a vaccinar els professionals sanitaris. Els sanitaris ja formaven part del primer grup de vaccinació, però era previst que anessin darrere dels usuaris i treballadors de residències. Ara, en canvi, les dosis que es vagin rebent s’aniran intercalant entre els uns i els altres.
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha argumentat que la decisió s’havia pres “perquè els professionals són un grup essencial i ja eren a la primera fase” del pla. Ha assegurat que la decisió s’havia estat planificant des de la setmana passada: “La prioritat continuen essent les residències, però si en algun moment una residència cau perquè hi ha hagut un petit brot […], poder-ho maximitzar. No és res nou”.
Les neveres encallades a Dover, els torns i altres entrebancs
Malgrat que han provat de rebaixar la intensitat de les crítiques, tant Vergés com Argimon han reconegut que hi havia hagut diversos entrebancs no prevists inicialment. Un d’ells, les neveres en què Pfizer i BioNTech recomanen conservar el vaccí perquè se’n mantingui l’efectivitat. Argimon ha assegurat que les neveres es van comprar amb prou antelació, però ha explicat que es van quedar encallades al port de Dover, l’entrada britànica al canal de la Mànega que va quedar blocada a final d’any quan el govern francès va tancar fronteres amb el Regne Unit pel descobriment de la nova soca de covid-19.
El secretari ha explicat que de moment hi ha 250 neveres a Catalunya i ha defensat que eren “suficients per a aquesta primera etapa”. “Després hi haurà més entregues fins que arribem a totes les necessàries”, ha explicat. I també ha negat que el transport que fa servir la Generalitat sigui no homologat, cosa que havia denunciat el sindicat d’infermeria SATSE.
A banda d’això, Argimon ha recordat que les primeres dosis van arribar “un dia més tard i es van haver de temperar”. Entremig, ha dit, també hi ha hagut dies festius, “dificultats pels consentiments”, o el fet que “s’han de quadrar torns”. Amb tot, ha argumentat que el començament de la vaccinació el 28 de desembre “va ser simbòlic a tot arreu”, i que l’arrencada definitiva serà progressiva.
La indignació dels infermers
El Col·legi d’Infermeres i Infermers de Barcelona ha criticat aquest cap de setmana que Salut atribuís en part el retard de la vaccinació a la manca d’infermeres disponibles durant els dies festius de Nadal. “Les infermeres hem respost de manera exemplar a la crida de Salut per participar en la campanya de vacunació contra la covid-19. No és just que se’ns faci responsables del retard en l’administració de vacunes!”, va lamentar el Col·legi en un piulet.
Avui, Argimon ha dit que “en cap moment no s’ha posat en dubte el compromís” dels professionals sanitaris, i Vergés ha afirmat que “el compromís de les infermeres d’aquest país és brutal”. La consellera ha agraït la resposta del personal d’infermeria a la crida de Salut per a la vaccinació, en què de moment hi ha sis mil infermers inscrits, segons que ha dit, quatre mil dels quals ja han passat la formació.
Argimon ha explicat que les formacions també eren lentes perquè “és diferent l’estratègia que fas servir per a residències de la que fas servir per a professionals sanitaris”. A mesura que es vagi avançant en el procés, “no hi haurà vint-i-sis centres coordinadors”, sinó que es vaccinarà “pròpiament als centres sanitaris”. “Necessitem moltíssima més gent formada perquè el centre mateix pugui ser capaç de fer aquesta vacunació”, ha dit.
Per als torns de vaccinació que s’han fet de moment, hi ha 500 infermers dedicant-s’hi, “la gran majoria” dels quals doblen torn, perquè, segons que ha remarcat Argimon, respecte de l’any passat, la pandèmia ha fet augmentar vora un 25% l’activitat dels sanitaris. “Hem intentat de contractar tot el que hi ha a la borsa de treball. Però és que ja no hi ha més gent”, ha lamentat.