El vaccí d’Oxford és segur per a la gent gran i genera resposta immunitària

  • La universitat britànica, que col·labora amb AstraZeneca, ha publicat uns "prometedors resultats preliminars" a la revista científica The Lancet

VilaWeb

Redacció

19.11.2020 - 09:40
Actualització: 19.11.2020 - 11:53

La segona fase de proves clíniques del vaccí contra la covid-19 desenvolupat per la Universitat d’Oxford demostra que és segur en persones grans sanes i que genera una resposta immunitària, segons que informa la revista mèdica The Lancet.

En col·laboració amb l’empresa farmacèutica AstraZeneca i més organismes, els investigadors van provar el vaccí, anomenat ChAdOx1 nCoV-19, en un experiment amb 560 adults sans, entre els quals 240 de més de setanta anys, amb l’objectiu d’observar-ne l’impacte en el sistema immunitari i possibles efectes secundaris.

Els “prometedors resultats preliminars” indiquen que ofereix “resultats semblants de seguretat i immunogenicitat en els adults sans de més edat i en aquells que tenen de divuit anys a cinquanta-cinc”.

Segons The Lancet, la fase 2 permet de concloure que el vaccí genera “pocs efectes secundaris” i “indueix una resposta immunitzadora en dues parts del sistema immunitari en tots els grups d’edat, tant amb una dosi baixa com en una d’estàndard”.

D’acord amb l’estudi, el vaccí genera una resposta de les cèl·lules T (capaces de trobar i atacar cèl·lules infectades pel virus) al cap de catorze dies de la primera dosi, i una resposta d’anticossos 28 dies després de la dosi de reforç (que atacarien el virus quan circula per la sang o el sistema limfàtic).

Els autors apunten que la fase 3 de les proves clíniques, que ja ha començat, ha de confirmar aquests resultats i determinar “fins a quin punt el vaccí és efectiu per a protegir de la infecció” un grup més ampli i heterogeni de persones, que inclou gent gran amb afeccions prèvies.

A diferència de Moderna o Pfizer, que han avançat dades d’eficàcia dels vaccins en la fase 3, Oxford i AstraZeneca publiquen sempre la informació de l’assaig en revistes científiques. Un procediment més lent, però a la vegada més rigorós. Així doncs, no s’han facilitat dades d’eficàcia del vaccí ChAdOx1 nCoV-19 perquè la informació correspon a la fase 2 de l’assaig clínic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor