El vaccí contra el coronavirus 2019 pot tardar un o dos anys, segons l’associació europea de la indústria farmacèutica

  • L'organització veu 'poc risc' que hi hagi problemes de subministrament de medicaments a Europa

VilaWeb
ACN
11.03.2020 - 08:24

La Federació Europea de la Indústria Farmacèutica (EFPIA) creu que ‘probablement’ es tardarà un o dos anys a tenir un vaccí contra el coronavirus 2019 que ‘es pugui desplegar completament’. Malgrat apuntar que ‘la recerca està progressant molt’, la cap de polítiques científiques de l’organització, Magda Chlebus, assegura en una entrevista a l’ACN que és ‘difícil’ que es pugui tenir un vaccí contra el virus ‘en qüestió de mesos’. Pel que fa al subministrament de medicaments, el director de comunicació d’EFPIA, Andy Powrie-Smith, veu ‘poc risc’ que hi hagi problemes de subministrament de medicaments a Europa, però alerta que no saber quant durarà el brot fa ‘difícil’ organitzar el subministrament a llarg termini.

‘Hi ha diversos vaccís que s’estan desenvolupant ara mateix i que haurien d’estar enllestits d’aquí a un o dos anys perquè ja s’ha fet molta feina durant els brots anteriors, com el SARS’, assegura la directora de polítiques científiques de l’EFPIA, que remarca que ja hi ha ‘molt coneixement’ sobre el coronavirus, cosa que pot ‘accelerar’ el desenvolupament d’una vacuna.

Amb diferents companyies investigant per trobar una vacuna, Chlebus veu ‘absolutament possible’ que sigui una empresa europea la que ho aconsegueixi. ‘Hi ha moltes petites empreses de biotecnologia que estan treballant en vacunes, no és pot excloure que sigui europea’, diu.

Però la indústria farmacèutica europea no només està centrada en trobar un vaccí contra el coronavirus, sinó que també investiga nous tractaments, antivirals i diagnòstics per identificar més ràpidament les persones contagiades. A més, no es tanca la porta a la possibilitat de trobar noves aplicacions a medicines ja existents que podrien bloquejar l’entrada del virus al cos.

Trobar medicines per als ‘coronavirus del futur’

La cap de polítiques científiques d’EFPIA alerta que no només cal preparar-se per a l’actual epidèmia de coronavirus, sinó també per a les que puguin venir en el futur. Malgrat considerar que ara cal centrar-se en ‘trobar una resposta ràpida a l’epidèmia actual’, la directora de polítiques científiques d’EFPIA avisa que també cal preparar-se per ‘fer front a tots els tipus de coronavirus en el futur’.

Segons Chlebus, ‘no és en absolut massa tard’ ni per acabar amb el brot actual ni per fer-ho amb els que puguin venir en el futur. ‘Hem de trobar totes les vacunes i medicines potencials per fer front a tots els tipus de coronavirus en el futur’, remarca.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor