Aprovats els primers vaccins contra la covid sense punxada: un canvi de rumb de la pandèmia

  • En els darrers dies s'han aprovat dos vaccins innovadors · El nou vaccí xinès s'administra per la boca i l'indi és per via nasal

VilaWeb

Redacció

07.09.2022 - 17:44

L’Índia i la Xina han aprovat uns vaccins que poden canviar el rumb de la lluita contra la pandèmia de covid. En comptes d’utilitzar agulles, s’administren pel nas o la boca, i això pot causar una immunització molt diferent de la dels vaccins actuals.

Les dosis via intramusculars, com les utilitzades fins ara arreu del món, actuen a escala sistèmica, és a dir, entrenen l’organisme i el doten d’instruccions per a crear defenses contra una futura exposició al virus, una vegada ja ha penetrat a l’organisme. Per tant, poden evitar que emmalaltim de gravetat, però no estan dissenyats per evitar que ens n’encomanem.

En canvi, els que s’administren a través de les mucoses del nas o la boca emprenen un mecanisme diferent. Aquests actuen en bona part prevenint la infecció, tot facilitant l’expressió d’un tipus concret d’anticossos anomenats IgA. Quan s’administra el vaccí per via nasal, just a la porta d’entrada del virus –la mucosa oral i respiratòria–, es generen aquests IgA que neutralitzen el patogen abans no entri al cos. Per tant, pot impedir que el virus es repliqui a la seva entrada i es propagui als pulmons i altres parts del cos.

Un vaccí 100% eficaç n’evita la infecció i, per tant, bloca també la transmissió, és a dir, que deixéssim de ser contagiosos. En tot cas, arriben al seu objectiu de forma més ràpida i té un impacte important en la transmissió.

Ara com ara hi ha al voltant d’un centenar de vaccins orals o nasals en desenvolupament a tot el món, una vintena dels quals es troben en assaigs clínics en humans.  Tot i que les dades són escasses, els desenvolupadors de vaccins esperen que aquests vaccins via mucoses puguin evitar fins i tot els casos lleus.

El vaccí xinès, de l’empresa CanSino Biologics, aprovat diumenge, és una versió inhalada d’un ja disponible, amb la mateixa composició, i s’utilitzarà com a dosi de reforç. Un dispositiu anomenat nebulitzador converteix la vacuna líquida en un aerosol que s’inhala per la boca com una boira fina. La companyia va assenyalar els resultats preliminars d’estudis que suggereixen que la versió inhalada augmenta la protecció.

Per la seva part, el vaccí de l’Índia, ha estat desenvolupat per científics de la Universitat de Washington i posteriorment autoritzat al fabricant indi Bharat Biotech, són com gotes pel nas i va ser autoritzat ahir per les autoritats índies. La companyia ha realitzat dos assaigs amb quatre mil persones, en un cas donant dues dosis del vaccí a no vaccinats i en l’altre com a reforç després d’haver rebut dues dosis. Tot i que no s’ha revelat l’eficàcia, els resultats asseguren que fins ara no s’ha informat efectes secundaris ni efectes adversos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor