Arriba el vaccí de J&J: una sola dosi, efectiu contra les variants i de fabricació catalana

  • La Unió Europea té quatre vaccins a l'abast després del vist-i-plau del regulador europeu

VilaWeb
Alexandre Solano
11.03.2021 - 15:00
Actualització: 11.03.2021 - 15:38

L’Agència Europea de Medicaments decideix ha aprovat avui el vaccí contra la covid de la farmacèutica Johnson & Johnson (J&J), el quart que obté l’aval després del de Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

El vaccí, desenvolupat per Janssen Pharmaceutica, una divisió belga de J&J destinada a desenvolupar medicaments, es basa en un adenovirus, és a dir, una classe de virus que es manipula perquè inclogui una proteïna de la covid. El sistema immunitari, com a resposta, crea anticossos sense contagi. L’adenovirus també l’utilitza el vaccí Sputnik V i el d’AstraZeneca. En canvi, Moderna i Pfizer fan servir un tipus d’ARN anomenat missatger, un mètode totalment nou per a desenvolupar vaccins.

El de Johnson & Johnson té unes característiques que el fan més atractiu en diversos aspectes. El més innovador és que és d’una dosi. Això permet de vaccinar el doble de gent amb la mateixa dedicació, patir una sola vegada els efectes secundaris i escurçar molt el temps d’immunització, tenint en compte que les actuals requereixen dues dosis espaiades en tres setmanes o més.

La distribució també és senzilla. Els vaccins es poden emmagatzemar tres mesos en refrigeradors normals, a diferència de Pfizer (-70 °C) o Moderna (-20 °C), que requereixen congeladors ultrafreds. És apte per a qualsevol edat i té un preu més assequible. Les dosis de Moderna costen uns 15 euros i les de Pfizer, 12. I per immunitzar una persona en calen dues. En canvi, la immunització completa de J&J costa vora 7 euros. Així i tot, el preu de la vacuna d’AstraZeneca encara és més econòmic, la suma de les dues dosis necessàries costa al voltant de 5 euros.

Finalment, el vaccí es basa en el mètode tradicional d’elaboració i això ha permès a l’empresa de teixir aliances amb plantes d’arreu del món que ja fabricaven productes similars. De fet, una part dels vaccins es farà a Catalunya, arran d’un acord amb els laboratoris Reig Jofre. La companyia farmacèutica ha reservat el 80% de la nova planta de Sant Joan Despí per a produir el vaccí, amb capacitat per a fer més de quaranta milions de dosis l’any. No obstant això, la producció en aquesta planta no començarà fins al mes de maig o més tard.

Un punt negatiu i un de positiu sobre l’efectivitat

Un dels punts més febles és que els assaigs clínics han revelat que té una efectivitat general del 66%; semblant al d’AstraZeneca, però menor que el de Pfizer, Sputnik V o Moderna. Això pot fer que alguns vaccinats s’encomanin i que dificulti que es talli la cadena de transmissió. Tot i això, també té punts forts. El primer és que, tot i que protegeix menys de la infecció, catorze dies després de la vaccinació ja evitava el 85% de les hospitalitzacions, i el 100% quan feia vint-i-vuit dies. De fet, entre els participants de l’assaig que van rebre el vaccí en lloc d’un placebo no va haver-hi cap mort.

Per tant, si bé hi ha més possibilitats d’encomanar-se, té una protecció molt alta sobre qualsevol complicació. Un altre punt fort és l’eficàcia contra les variants que van apareixent. Fa un mes, Sud-àfrica va suspendre l’administració de dosis d’AstraZeneca, perquè eren molt poc efectives contra la variant originada al país, i ara ha passat a utilitzar els de J&J en la campanya de vaccinació en massa.

Uns terminis que es posen en dubte

Arran de l’aprovació d’avui, es preveu que les primeres dosis arribin el mes vinent. La companyia va acordar amb la Unió Europea de lliurar 55 milions de dosis el segon trimestre de l’any. Això vol dir 5,5 milions de dosis a l’estat espanyol i 8,25 milions a l’estat francès. No obstant això, aquesta setmana, abans d’aprovar-se, la companyia ja ha avisat de problemes de subministrament. No descarten que puguin lliurar tots els vaccins acordats, però tampoc no ho poden garantir.

En el segon semestre el lliurament a la Unió Europea s’acceleraria i Johnson & Johnson s’ha compromès a lliurar enguany 200 milions de vaccins en total. Això fa que, tenint en compte que només cal una dosi i que hi ha 440 milions de ciutadans a la UE, quasi la meitat de la població podria ser vaccinada durant el 2021 amb dosis de J&J. Però això tan sols serà possible si finalment es compleixen els terminis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor