Vacances 2021: on podrem viatjar i fer turisme tot i la covid?

  • Com més s'acosta l'estiu, més ganes tenim de planificar les vacances, però la situació sanitària és tan incerta que tot plegat pot ser un bon maldecap · Us expliquem quina és la situació en algunes de les destinacions més cobejades

VilaWeb
Redacció
10.08.2021 - 09:30
Actualització: 10.08.2021 - 10:58

Podrem viatjar aquest estiu? Com més avança la vaccinació, més s’albiren unes vacances amb una certa normalitat. Avui han entrat en vigor els certificats digitals covid, també coneguts com a passaports covid, que acrediten si algú s’ha vaccinat, si té immunitat natural perquè ha passat la malaltia o si ha obtingut un resultat negatiu en una prova diagnòstica, cosa que ha de facilitar la mobilitat entre els estats de la Unió Europea. Cal tenir en compte que el certificat tan sols acredita l’estat de salut de cadascú d’una manera homogènia per a tota la Unió Europea, però els estats membres són lliures d’imposar les restriccions als viatgers que considerin. Amb tot, s’han compromès a facilitar la mobilitat entre països, sobretot la dels viatgers que s’hagin vaccinat del tot.

El certificat covid s’expedeix tant en paper com en digital, que es pot dur al telèfon mòbil. Tots dos tenen un codi QR amb la informació necessària i una signatura digital per a assegurar que el document és autèntic. Conté el nom, la data de naixement, el número d’identitat, la data d’expedició del document, un identificador únic del certificat i informació relativa al vaccí rebut, la prova diagnòstica o la recuperació de la malaltia.

A Catalunya, es pot demanar el certificat covid a l’aplicació i la pàgina web de ‘La meva salut’.

El certificat covid és una iniciativa de la Unió Europea, de manera que l’emetran i l’acceptaran els vint-i-set estats que en són membres: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, els Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia, la República Txeca i Xipre. A banda, la Unió Europa ha obert la proposta a Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

Hi ha converses avançades perquè acceptin el certificat Andorra, Austràlia, el Canadà, els Estats Units d’Amèrica, Malàisia, el Marroc, Moldàvia, Mònegue, Nova Zelanda, el Regne Unit, Singapur, Suïssa i Ucraïna. La Unió Europea també ha rebut la sol·licitud per a acceptar el certificat covid d’Albània, Bòsnia i Hercegovina, Corea del Sud, Israel, el Japó, Kossove, Montenegro, Macedònia del Nord, San Marino, Sèrbia, Taiwan i Turquia.

Els sectors econòmics dependents, poc o molt, del turisme confien que l’arribada de visitants els doni aire després de mesos de pèrdues per les restriccions contra la covid. Amb tot, molts països mantenen restriccions i no accepten l’arribada de viatgers o hi imposen quarantenes que la dificulten. Us informem de les restriccions vigents en algunes de les destinacions més cobejades.

Podem viatjar a l’estat francès?

Tothom que tingui la vaccinació completa i hi vagi des d’un estat de la Unió Europea o Andorra no cal que se sotmeti a mesures sanitàries. Es considera vaccinació completa quan hagin passat una setmana des de la segona dosi de Pfizer, Moderna o AstraZeneca, o que hagin passat quatre setmanes des de la injecció del vaccí de Jannsen s’hagi vaccinat aquells que ja haguessin passat la malaltia i només se’ls administra una dosi del vaccí.

Els qui encara no estiguin vaccinats del tot i tinguin més d’onze anys, hauran de presentar una prova PCR o d’antígens amb resultat negatiu feta 24 hores abans, a tot estirar. Aquesta obligació no s’aplica en cas que s’hi accedeixi per via terrestre i es facin desplaçaments d’una durada inferior a vint-i-quatre hores en un radi de trenta quilòmetres del lloc de residència; ni en desplaçaments per motius professionals per urgència que impedeixin de fer les proves prèvies; o en desplaçaments de transportistes mentre treballen. Totes aquestes condicions s’han d’acreditar amb documents.

A més, els visitants han de presentar una declaració en què garanteixin que no han tingut contacte amb cap cas positiu de covid ni símptomes els catorze dies previs al viatge. També cal passaport covid per a entrar a bars i restaurants, als trens, als avions, als autocars (si el viatge és llarg) i als grans supermercats d’arreu de l’estat francès.

Els nens menors de 12 anys estan exempts dels requisits de prova o quarantena.

Podeu consultar ací les indicacions del govern francès.

Podem viatjar a Itàlia?

Els viatgers procedents de la Unió Europea poden entrar lliurement a Itàlia amb el certificat covid de vaccinació completa quan hagin passat, com a mínim, catorze dies des d’haver-la completada o d’haver-se recuperat de la covid o quan tinguin una prova PCR o d’antígens amb resultat negatiu feta 48 hores abans a tot estirar. El certificat covid també es podrà exigir per assistir a esdeveniments públics com ara fires, concerts, competicions esportives i celebracions religioses o civils.

A banda, els viatgers han de presentar una declaració en què especifiquin l’origen, garanteixin que no són positius de covid i es comprometin a seguir les restriccions per aturar la covid. Un cop a Itàlia, cal informar les autoritats sanitàries de l’arribada.

També es pot entrar a Itàlia sense el certificat covid, però cal fer deu dies d’aïllament, informar l’autoritat sanitària de la zona d’arribada i fer una prova PCR o d’antígens després dels deu dies d’aïllament.

Els nens menors de 6 anys estan exempts dels requisits de prova o quarantena.

Podeu consultar les indicacions del govern italià.

Podem viatjar a Alemanya?

Alemanya considera Catalunya, País Valencià, les Illes, Andorra i Catalunya Nord zones d’alt risc i per tant exigeix als seus ciutadans una prova PCR o d’antígens negativa feta 48 hores abans, a tot estirar, un certificat de vaccinació completa com a mínim catorze dies abans, o de recuperació de la malaltia entre els vint-i-vuit dies posteriors a la PCR positiva i els sis mesos. Si no presenten cap d’aquests certificats, han de fer un aïllament de deu dies. Per a nens menors de 12 anys l’aïllament acaba automàticament després de 5 dies.

Podeu consultar ací les indicacions del govern alemany.

Podem viatjar a Grècia?

Els viatgers majors de dotze anys a Grècia han de presentar una prova PCR negativa de setanta-dues hores d’antiguitat o un test d’antígens de quaranta-vuit hores d’antiguitat a tot estirar, un certificat de recuperació o un de vaccinació completa. A l’aeroport, els visitants poden ser sotmesos a proves ràpides aleatòries.

Els viatgers han d’omplir un formulari un dia abans de l’arribada a Grècia a tot estirar, on han d’informar d’on faran l‘aïllament obligatori de set dies en cas que no presentin la prova PCR negativa ni els certificats d’immunitat.

Podeu consultar ací les indicacions del govern grec.

Podem viatjar a Anglaterra?

El Regne Unit és un dels estats amb el ritme de vaccinació més alt del món, motiu pel qual molts turistes poden considerar-lo atractiu. Amb tot, ara mateix el govern imposa restriccions segons l’origen als viatgers que vulguin entrar a Anglaterra. Els Països Catalans són a la llista ambre, de manera que abans de viatjar-hi els turistes han d’omplir un formulari informant com els podran localitzar, presentar un resultat negatiu d’una prova diagnòstica amb tres dies d’antiguitat a tot estirar i haver reservat i pagat dues proves diagnòstiques posteriors a l’arribada: una el segon dia i una altra el vuitè. Qui arribi al Regne Unit sense un resultat negatiu de covid pot ser sancionat amb cinc-centes lliures de multa.

Un cop allà, els turistes hauran d’aïllar-se durant deu dies i fer les dues proves diagnòstiques. El govern britànic avisa que qui trenqui l’aïllament obligatori podrà ser sancionat amb una multa de 10.000 lliures. També podrà ser sancionat amb la mateixa quantitat o ser condemnat a deu anys de presó si no s’informa acuradament dels països als quals s’ha viatjat durant deu dies abans de l’arribada al Regne Unit.

Això no obstant, del 2 d’agost en endavant, tots ciutadans vaccinats amb la pauta completa de la Unió Europea i els Estats Units no caldrà que facin l’aïllament sempre que viatgin a Anglaterra i Escòcia. Gal·les i Irlanda del Nord, encara no han actualitzat les seves normatives de viatges.

Podeu consultar ací les indicacions del govern britànic. 

Podem viatjar a Turquia?

Istambul, una de les destinacions turístiques més populars del món, té una política permissiva amb l’arribada de visitants. Qui hagi estat vaccinat del tot com a mínim catorze dies abans de l’arribada o tinguin un certificat de recuperació de sis mesos a tot estirar a partir de la prova PCR positiva pot entrar a Turquia sense haver de presentar cap prova diagnòstica ni haver de fer aïllament.

Aquelles persones que no tinguin immunitat han de presentar un resultat negatiu d’una prova PCR o d’antígens de 72 hores d’antiguitat a tot estirar.

A banda, han de presentar omplert un formulari amb les dades personals, amb el qual el govern turc els facilitarà un número d’identificació per a fer-ne seguiment en cas de qualsevol incidència amb la covid.

Podeu consultar ací les recomanacions de l’oficina de turisme turca.

Podem viatjar a les Canàries?

Molts viatgers també s’han interessat per destinacions turístiques de l’estat espanyol, perquè les restriccions de mobilitat són més relaxades que en alguns altres indrets. Una de les destinacions més populars són les vuit Illes Canàries: Gran Canària, la Palma, Lanzarote, Fuerteventura, la Gomera, el Hierro, Tenerife i la Graciosa.

Els viatgers provinents d’alguna comunitat de l’estat espanyol han de presentar una prova diagnòstica de la covid de setanta-dues hores d’antiguitat a tot estirar. Excepcionalment, si no es pot presentar, el viatger s’ha d’aïllar tot just arribar i només pot sortir per fer-se una prova diagnòstica, que s’haurà de fer durant les setanta-dues hores posteriors a l’arribada. El resultat s’ha d’enviar a l’adreça pdiasviajes@gobiernodecanarias.org. Qui no presenti el resultat d’una prova diagnòstica en el termini establert, haurà de mantenir l’aïllament durant deu dies i podrà ser sancionat.

Els viatgers de Catalunya Nord i d’Andorra han d’omplir aquest formulari i seguir les indicacions.

Podeu consultar ací les indicacions del govern canari.

Podem viatjar a les Seychelles, els Estats Units i Israel?

També ha crescut l’interès pels països on el ritme de vaccinació és més alt, com les Seychelles, Israel, els Emirats Àrabs, Bahrain, el Regne Unit i els Estats Units.

A les illes Seychelles, tots els visitants han de presentar un resultat negatiu d’una prova PCR feta setanta-dues hores abans de viatjar, a tot estirar. A més, els viatgers han de contractar una assegurança sanitària que cobreixi la covid i han de sol·licitar formalment autorització per a entrar-hi. Podeu consultar ací les indicacions del govern de les Seychelles.

Israel, el quart estat amb més percentatge de la població vaccinada del món, exigeix que s’ompli un formulari d’entrada abans de 24 hores prèvies al viatge. A banda, cal presentar el resultat negatiu d’una prova PCR de 72 hores a tot estirar. Un cop allà, cal fer una segona prova PCR i guardar un aïllament de catorze dies. Cal indicar ací on es complirà l’aïllament. A banda, cal contractar una assegurança de salut que cobreixi la possibilitat de tenir la covid.

Tampoc no podem viatjar, de moment, als Estats Units, perquè prohibeixen l’entrada de viatgers provinents d’Europa. Podeu consultar ací les indicacions del govern dels EUA.

Podem viatjar a Mèxic?

En canvi, Mèxic és un dels estats del món més permissius amb els viatgers i ni tan sols cal fer una prova PCR per anar-hi. Tan sols cal omplir el formulari “México vuela seguro” abans d’arribar-hi.

Podeu consultar ací les indicacions de l’ambaixada de Mèxic a l’estat espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor