La USTEC denuncia que més de 4.500 professionals s’han quedat sense plaça per a estudiar el C2 de català

  • El sindicat critica la reducció dràstica de places per als cursos que ofereix Educació

VilaWeb
Iolanda Segura, portaveu d'USTEC, en una imatge d'arxiu.

ACN

28.11.2024 - 11:15
Actualització: 28.11.2024 - 11:40

El sindicat USTEC-STEs ha denunciat que més de 4.500 professionals s’havien quedat sense plaça per a estudiar el C2 de català amb els cursos que ofereix el Departament d’Educació. Segons dades de l’organització sindical, el curs passat es van presentar 6.000 sol·licituds i 3.000 persones es van quedar sense plaça.

“Aquest curs només s’han habilitat 1.500 places, la meitat de les de l’any passat, i totes en modalitat virtual”, lamenten. Diuen que la decisió deixa sense accés a la formació 4.500 professionals. Tot plegat, en un context en què Educació va anunciar que tenir el C2 seria un requisit imprescindible per a accedir a la funció pública docent.

“Si el compromís amb la llengua és real, és urgent que l’oferta de formació s’ajusti a la demanda”, indica la USTEC, que ha impulsat la creació de la Secretaria per la Llengua, amb què centrarà els esforços a combatre “l’emergència lingüística” que afecta els centres educatius.

Insta a potenciar “una consciència lingüística activa”

La USTEC creu que per defensar la llengua no n’hi ha prou de garantir una formació suficient, sinó que també s’ha de potenciar “una consciència lingüística activa” entre els professionals de l’educació i entre els alumnes. Així, veu necessari que les dues conselleries garanteixin formació curricular en sociolingüística per als alumnes i que es facin campanyes de conscienciació lingüística perquè tothom prengui consciència de la importància de mantenir la llengua a tot arreu.

Un altre objectiu que esmenta el sindicat és el d’oferir oportunitats de formació contínua per a tot el personal dels centres que vulgui aprofundir en el coneixement del català amb formació permanent, “que s’ha vist desmantellada els darrers anys en favor de processos externalitzats”.

Més materials i recursos en català

A més, un altre problema recurrent a què s’han d’enfrontar mestres, professors i personal d’atenció educativa (PAE) és la manca de materials i recursos en català. “Molts docents denuncien la predominança de materials en castellà, cosa que dificulta la immersió lingüística i el treball pedagògic en català”, assenyalen. Per això, també demanen que es doti de més recursos en català els centres educatius.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor