L’ús del Nolotil, el medicament que investiga la fiscalia, puja d’un 40% en cinc anys

  • El sector farmacèutic fa una crida a la calma, però remarca la necessitat de prendre el fàrmac amb prescripció

VilaWeb
ACN
06.04.2024 - 09:30
Actualització: 06.04.2024 - 11:49

Les receptes per als medicaments de la família del Nolotil van superar els 3,1 milions durant l’any passat. En concret, se’n van facturar 3.142.892 al CatSalut, un 8,6% més que no pas l’any anterior i un augment d’un 40% respecte de cinc anys enrere, el 2018. Són dades del Servei Català de la Salut analitzades per l’ACN referents a Catalunya que inclouen no solament el Nolotil, sinó també la resta de fàrmacs del grup tipus N02BB, que contenen el mateix principi actiu, el Metamizol sòdic, o bé una altra substància química de la mateixa família, Propifenazona. El sector farmacèutic ha fet una crida a la calma arran de la investigació que la fiscalia ha obert sobre el Nolotil, però també ha remarcat la necessitat de prendre’l amb prescripció mèdica.

La tendència d’ús de Nolotil i medicaments semblants ha anat a l’alça aquests darrers anys i continua en creixement, atès que se n’han dispensat més de mig milió en els dos primers mesos de l’any, un 3,8% més que en el mateix període de l’any passat i també més que no els anys anteriors.

La franja d’edat en què el Nolotil i medicaments semblants és més popular és la de més grans de 84 anys, cosa que ha passat cada any d’ençà del començament de la sèrie històrica, el 2016, i que també va passar el 2023, quan 513.511 receptes del grup N02BB es van administrar a aquesta franja, un 16,3% del total. En general, com més avançada és l’edat, més es fa servir el fàrmac: un 11,8% de les prescripcions van anar a parar a pacients entre 75 anys i 79, i un 10%, entre 80 i 84.

Dues receptes de Nolotil de cada tres són a dones

Per sexes, hi ha una clara majoria d’ús per part de les dones (64,2% del total de receptes el 2023) respecte dels homes (35,1%). El pes de cada sexe és molt semblant al de la resta dels anys, ja que les dones sempre són les receptores de prop de dues dosis de cada tres.

Respecte de la distribució de les receptes per regió sanitària, l’any passat la majoria es van dispensar a Barcelona i la seva àrea metropolitana, la zona més poblada del país, amb 2.103.462 unitats. La població de les comarques del nord-est del Principat en va rebre 313.230, mentre que les del Camp de Tarragona, 302.316. A la Catalunya Central se’n van distribuir 190.004; a Ponent, 100.495; a Terres de l’Ebre, 92.655; i a l’Alt Pirineu i Aran, 21.174.

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha obert una investigació per comprovar si hi ha risc d’efectes adversos a la salut dels ciutadans per l’ús del Nolotil, que es presenta com un fàrmac per a tractar el dolor i la febre. La fiscalia vol determinar si, en cas que es confirmin aquests efectes adversos del medicament, hi ha responsabilitats per part dels fabricants, comercialitzadors i organismes que l’han validat.

No hi ha perill de l’efecte secundari per a tractaments curts

En declaracions a l’ACN, la farmacèutica titular de la farmàcia Sant Gervasi de Barcelona, Cinta Tomàs, explica que es recepta sobretot per a dolors aguts i esporàdics, com ara els derivats d’una operació quirúrgica o els relacionats amb l’odontologia. Segons ella, és menys freqüent com a medicament crònic, i tan sols és el cas quan no n’hi ha prou amb el paracetamol, sobretot amb gent gran.

Tomàs diu que com que se sol administrar per a tractaments curts, de menys d’una setmana, no hi ha perill de l’efecte secundari, que és l’agranulocitosi, una baixada de les defenses, sobretot dels glòbuls blancs. La farmacèutica afegeix que per a receptes de més d’una setmana, caldria fer una analítica periòdica per a controlar els paràmetres relacionats amb les defenses. En tot cas, explica que és important que es consumeixi amb recepta i que, si es tenen dosis a la farmaciola de tractaments passats, cal consultar-ho al metge o el farmacèutic abans de consumir-les.

En una entrevista a RAC 1, la presidenta de la Societat Catalana de Farmacologia, Caridad Pontes, ha fet una crida a la calma i ha dit que l’efecte advers del Nolotil era conegut i molt poc freqüent, i que passava en un cas de cada milió. “És un medicament segur, i per això fa molts anys que es comercialitza, però els controls de seguretat són cada vegada més estrictes.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor